Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledningen har inget förstått

Utöver det nyligen gjorda valet av kommunstyrelse ska 18 december nämnder och styrelser i Östersunds kommun bemannas för den kommande mandatperioden.

Annons

Socialdemokraterna behöver nog fundera över sin laguppställning med anledning av Östersundshems markaffärer och debatten kring dem.

Enligt kommunallagen ska kommunstyrelsen ha uppsikt över alla nämnder och styrelser men också över de kommunala bolagen som exempelvis Jämtkraft och Östersundshem.

Kommunstyrelsen ska ha koll på att de fullgör sina åtaganden enligt bolagsordning och ägardirektiv vilket är bolagsstyrelsernas främsta ansvar.

Ordföranden i kommunstyrelsen och bolagsstyrelserna har självfallet ett särskilt ansvar för vad som åvilar respektive styrelse.

Mot bakgrund av lagregeln är det olämpligt att kommunstyrelsens ordförande AnnSofie Andersson (S) även är ordförande i Jämtkrafts styrelse liksom i styrelsen för Rådhuset AB, ett bolag som finns enbart för kommunens skatteplanering, och som äger och ska styra dotterbolaget Östersundshem.

Konsekvensen av kommunstyrelsens uppsiktsplikt blir att AnnSofie Andersson ska ha koll på sig själv. Det kan tyckas bekvämt men det är naturligtvis inte lagstiftarens och den demokratiska intentionen bakom lagregeln.

Det blir svårt för utomstående att ibland avgöra om hon företräder kommunstyrelsen eller bolagen. Följden av det här är att inte ledamöterna och ersättarna i kommunstyrelsen, särskilt inte ordföranden, bör bemanna och ha uppdrag i bolagsstyrelserna.

S som största politiska parti borde kanske ha flest personer att välja och lita på när man fördelar dessa uppdrag.

Östersundshems styrelse med ordförande Andnor och vd Kindberg i spetsen försöker nu göra en ”pudel” och ge intryck av att man tar åt sig av den massiva kritiken.

De säger att man kommit på att de tillgångar som man enligt många köpt till ett för högt pris och som borde ha värderats innan köpet, nu måste värderas inför årets bokslut. Man framhåller att om det visar sig att kritikerna har rätt så får man skriva ned värdet!

Tydligen har Östersundshems ledning inte förstått och lärt sig någonting av kritiken, har dåliga ekonomikunskaper och/eller betraktar kommunens övriga medborgare som mindre vetande och som de kan fortsätta att vilseleda.

Om nu insikten börjar gro om att man kanske betalt för mycket så blir ju det inte någon förmildrande omständighet att man som en redovisningsteknisk åtgärd får skriva ned värdet (kostnad som kan bidra till minskad vinst eller rent utav förlust) på markköpet.

Några pengar lär inte komma tillbaka från Peab. Vi skattebetalare blir i stället dubbelt upprörda! Med en nedskrivning av den köpta marken tillsammans med den redan gjorda nedskrivningen i Jämtkraft med anledning av deras Norgeaffär, har vi i Östersund snart kvalat in i samma liga som Vattenfall (Nuon och brunkol) och Telia (tvivelaktiga östeuropeiska affärer).

Det här borde ge ytterligare grund för funderingar på vaktombyte hos S och tankar hos revisorerna inför den snart aktuella ansvarfrihetsfrågan.

Lennart Ledin (FP)

fullmäktigeledamot, f d revisionsdirektör i landstinget

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel