Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledström suverän – Lundkvist vidare

En 16-årig jättetalang från Nordmalin stal all uppmärksamhet vid SM-kvalet på Lungre.

– Han är ett världsmästarämne, säger Johan Lundkvist om Ove Ledström.

Säsongens sista tävling på Lukas Hov i Lungre handlade om SM-kval. Förutsättningarna var enkla. De sex redan inkvalade förarna (däribland P-A Lindström, Jämtarna och Jimmy Olsén, Strömsund) skulle kompletteras med tio ordinarie förare och två reserver till SM-finalen på Studenternas i Uppsala.

Efter 20 grundomgångar och två skiljeheat var allt klart. Då hade också en speciell förare klivit in i den absoluta huvudrollen.
Kvalets överlägset yngste förare, blott 16-årige Ove Ledström från Nordmaling, men tävlande för Örnsköldsvik.

Ledström var fullständigt suverän och vann alla fem heat i överlägsen stil. När de andra klockades för mellan 60 och 64 sekunder, körde 16-åringen alla sina heat på cirka 59 sekunder.
Jämtarnas Johan Lundkvist var grymt imponerad.

– Han är en otrolig talang. Han åker så mjukt och så tekniskt. Det är ett världsmästarämne.

Ove Ledström själv svarade på berömmet.

– Nä, det vet jag inte. Det är lång väg dit. Jag åker så länge det är roligt.

I en sport där rekryteringen av unga förare är det kanske svåraste av allt, kommer Ove Ledström som en skänk från himlen. Eller är det tvärtom?

Den unge västerbottningen har inte plötsligt blivit ett världsnamn. Redan från tidiga barnaår var det tänkt att Ove Ledström skulle börja med isracing.

Pappa Ulf har kört isracing i 15 år och det var han som tidigt introducerade sin son till sporten.

– När jag var fem år tog pappa med mig på tävlingar. När jag var elva fick jag en egen hoj och i fjol körde jag mina första tävlingar, berättar Ove.

Trots att han är yngst av alla förare i varje tävling är det han som sticker ut. I SM-finaldebuten i fjol slog han till med en sensationell sjundeplats.

Inför årets final, 15 mars, ska det bli oerhört intressant att se vad Ove Ledström förmår göra mot världsstjärnor som Stefan Svensson och P-A Lindström.

Det roliga med svensk isracing är att man plötsligt fått fram ett flertal unga talanger. Strömsunds Jimmy Olsén, Niklas Svensson (Ö-vik) och Daniel Henderson är alla mycket lovande.

Olsen är förresten i detta nu på väg till Ural i Ryssland där han ska köra EM-final.

– Vi kommer alla att tävla i Assen senare i mars i en internationell juniortävling. Vi kör fredag och sedan är det VM-final (seniorer) lördag-söndag, berättar Ove Ledström, som var fyra i fjol i en liknande tävling.