Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leif på väg till Liberia för att kämpa mot ebola

På fredag morgon åker Leif Isaksson till Liberia för att delta i arbetet mot ebolaepidemin. Han är en av tre sjuksköterskor från Sverige som reser dit.

– Det är verkligen en högriskoperation, dödligheten är 70 procent om man smittas. Men jag måste göra allt vad jag kan för att försöka stoppa ebola. Jag ska göra mitt allra bästa för att skydda mig själv för att kunna hjälpa andra, säger Leif Isaksson, som är 58 år och kommer från Strömsund.

Ebola har orsakat en katastrof i Västafrika, antalet smittade fördubblas var 30:e dag. Det krävs en minutiös noggrannhet för att undvika att komma i kontakt med det fruktade viruset, man skulle kunna säga att det är ett uppdrag med livet som insats.

– Det är en realitet. Det här är en utmaning som jag är beredd att axla och ingenting får gå fel.

Leif Isaksson, som har 34 års erfarenhet som sjuksköterska, kommer i fyra veckor att vara stationerad i huvudstaden Monrovia, där han ska jobba med samordning av de medicinska insatserna. Han ingår i ett team från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som ska stötta dem som vårdar de ebolasmittade. Han berättar att det inte finns några operationssalar eller vårdplatser tillgängliga, vilket innebär att även patienter med andra sjukdomar råkar mycket illa ut.

– Det finns inte tillräckligt med sjukvårdspersonal. Sjuksköterskor och läkare har dött i ebola.

I början av veckan har han varit på utbildning på Karolinska Institutet för att bland annat träna på att ta på och av specialdräkten som används för att skydda sig mot smittan. En av utbildarna var katastrofdoktorn Johan von Schreeb från Läkare utan gränser.

Leif Isaksson har stor erfarenhet av sjukvårdsarbete i områden som är drabbade av krig och katastrofer. Han har bland annat varit i Rwanda, Haiti, Pakistan, Irak, Somalia och Sri Lanka.

– Vid de andra tillfällena har man åkt dit för att det redan har skett något, till exempel en naturkatastrof. Här är det en pågående katastrof, där det handlar om att stoppa utbredningen. Det här är extremt.

Leif Isaksson har sin ordinarie arbetsplats på Ersta sjukhus i Stockholm, där han bland annat jobbar på uppvakningen och med cancerpatienter i livets slutskede. Tidigare jobbade han på centraloperation på Östersunds sjukhus.

– Där fick jag en otroligt bra utbildning och utveckling i mitt yrke som har gjort att jag har kunnat göra de här internationella insatserna, säger han.