Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leifs supergrupp jazzar med stråkar

För drygt fem år sedan gjorde Leif Olsson sin drömskiva "New York tur och retur".

Den här veckan åker han och nio noggrant utvalda musiker länet runt med sin blandning av jazz, stråkar och soul.

– Det ska bli fantastiskt kul. De här musikerna är så skickliga, enda problemet har varit att hitta datum då vi faktiskt kan spela tillsammans.

Trumpetaren Jan Allan kommer direkt från spelningar i Norge. Basisten Dan Berglund anslöt på tisdag kväll från en turné i Tyskland. Sångerskan Ida Sand landade i måndags.

När vi hälsar på under den första repetitionen i måndags finns sju av de tio musikerna på plats – stråkkvartetten Archi Jamt med Bengt-Erik Norlén i spetsen samt Estrad Norrs Tomas Nyqvist och Lars Eriksson.

– Ska vi inte spela lite så här i stället? undrar Bengt-Erik och en livlig diskussion om åttondelar och frasering bryter ut, med glada gliringar men under full respekt.

Leif berättar att Bengt-Erik uttryckligen bett att stråkarna ska få rörligare inpass, vilket Leif gärna vill bidra med.

– Det är skönt att slippa lägga stråkmattor, konstaterar cellisten Katarina Åhlén och de andra nickar.

Leif Olsson är en av länets ledande saxofonister, han och Lasse Hörnfeldt gjorde för några år sedan en bejublad duospelning tillsammans hos Jazz i Jemtland.

– Det var Calise Göranson hos Jazz i Jemtland som för snart två år sedan kom med förslaget om den här turnén och det är verkligen kul att den blivit av.

Producenten Anders Nilsson på Estrad Norr var lika pigg på upplägget och till slut har man nu hittat en turnéplan som går över hela länet.

Musiken är bred, här finns arrangemang skrivna av både Lars Gullin och Lars Sjösten, Leif har skrivit en rad stråkarr och Ida Sand kommer att sjunga kända soullåtar som "Aint no sunshine".

– Jag är väldigt förtjust i klangen man får med stråkarna i de jazziga låtarna, dessutom får Archi Jamt en egen komposition för att presentera sig.

Leif och Lars Eriksson satte ursprungligen ihop en lista på 30 låtar, som sedan kokat ner till ett mindre format - konserterna blir två pass om 45 minuter vardera.

– Men kanske en fjärdedel är från skivan, det är kul att variera sig.

Både Jan Allan och Dan Berglund spelade på skivan, Leif har dessutom distribuerat noterna till samtliga inblandade.

Nu gör ni sex spelningar på fem dagar, det låter lite med tanke på det jobb ni lagt ned?

– Jo, men logistiken är besvärlig. Fast det finns planer på fler tillfällen.

Första spelningen var tisdag kväll i Kälarne, sedan följer onsdag Funäsdalen, torsdag Östersund, fredag Oviken.

Repetition i måndags inför en konsertserie med Leif Olsson som planerats i snart två års tid