Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lek och allvar viktiga i Britts grafik

Flickor som hoppar hopprep eller gungar, flyger, hoppar, gymnastiserar eller blåser såpbubblor.

Men också mörkare bilder med kvinnliga fladdermöss, personer som rider på andras ryggar eller är utsatta för osynliga hot eller tryck.

Det är några av motiven i den grafik som Britt Hillbom från Västerbotten visar på Galleri S från och med idag, lördag. Ett stort antal blad, nästan enbart i svartvitt där torrnål, etsningar och serigrafier dominerar.

– Man kan nog säga att mänskliga relationer alltid varit ett viktigt ämne i mina bilder. Hur vi interagerar med varandra på olika sätt, på gott och ont.

Uppvuxen i Norrbotten bor Britt sedan 20-talet år Sikeå utanför Robertsfors i Västerbotten, efter att ha gått olika konstutbildningar på andra håll i landet.

– Jag har alltid ritat, men eftersom vi inte hade någon konstnärlig tradition i familjen började jag som lärare. Sedan har jag efterhand utvecklat mitt konstnärskap och är både bildlärare och grafiklärare i Umeå.

I utställningen ingår även en finurlig animation med en kvinna i badkläder som är på väg ut på en trampolin för att göra ett simhopp, symboliskt i all sin enkelhet.

I det innersta rummet finns några serier av bilder som kopplas till olika citat, exempelvis Hjalmar Söderbergs klassiska ur Doktor Glas om att "man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad..." och så vidare - samt en definition ur en ordbok på "krumbukter".

– Det här är de mindre insmickrande bilderna, ler Britt.

Menar du att de andra är insmickrande?

– Njae, men kanske mer harmoniska. Å andra sidan kan barns lek vara nog så grym. Och lek är ett viktigt motiv för mig. Slarvigt man många säga att lek är onyttigt, men jag tror det är ett alldeles nödvändigt sätt för oss att bearbeta våra upplevelser. Vi gör det som barn, men kanske behöver det också som vuxna.

Flera av bilderna är tydligt lekfulla också i uttrycket, andra mer neutrala, men håller ihop i en helt egen bildvärld, vardaglig men också lite mystisk, med ett småleende som skymtar i svärtan.