Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lekar gör rasten roligare

Sommarlovet närmar sig. Varje minut i skolan känns som en evighet och det enda man vill är att springa ut på rast. Så varför inte göra rasterna ännu roligare? Här är några tips i väntan på sommaren!

Många pinnar eller andra småsaker som är lätta att bära.

Dela upp er i två lag. Ställ upp lagen mittemot varandra på skolgården med en tydlig mittlinje emellan. Varje lag ska ha lika många pinnar bakom sig, i boet. Lagen ska sedan så snabbt som möjligt försöka sno varandras pinnar.

Det gäller alltså att springa över och försöka ta med sig en pinne utan att bli kullad. Man får bara ta en pinne i taget.

Så länge man är på motståndarnas planhalva kan man bli kullad. Om man blir det får man ställa sig i motståndarnas bo.

Blir man tagen med en pinne i handen måste den lämnas tillbaka, men man behöver inte ställa sig i boet utan man får springa till sin egen planhalva och börjar om.

Om man har en lagkamrat i motståndarboet kan man välja att rädda honom eller henne i stället för att ta en pinne.

Vinner gör det lag som först lyckas ta alla pinnar från det andra laget.

En tom yta, helst med mycket saker runt omkring.

Kom först överens om hur många omgångar ni ska köra. Välj sedan en ledare. Han eller hon ropar till exempel: ”ta i sten” eller ”ta i något blått”. Då gäller det för resten av deltagarna att så snabbt som möjligt hitta något av sten eller något blått och nudda det. Den som kommer sist tillbaka får en prick.

Ledaren är domare och den som avgör vem som kommer sist. När alla omgångarna är klara vinner den med minst antal prickar.

Annat som ledaren kan ropa är ”något i trä” eller ”något blött”. (KP/TT Spektra)