Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lekfulla objekt med extra allt

Fantasidjur hopsamlade av skodelar. Ett avgjutet älghjärta i silikon. En spark pimpad med historiska händelser. Två utbrända och hoppande stolar som illustrerar världens undergång.

Annons

Galleri S i Östersund är förvandlat till ett lekfullt sammelsurium av fnissiga ready-mades, surrealistiska referenser, skojfriska pusselbitar och ett antal fyndiga politiska kommentarer.

Torbjörn Berg kallar sin utställning "Allt om universum" och här kan man läsa in allt från jordens födelse till des undergång och en massa skoj däremellan.

– Titeln kommer från en bok jag som barn fick av min pappa, en sådan där som vill förklara allt och det kändes som ett roligt namn för en utställning.

Torbjörns pappa var tecknaren och konstnären Björn Berg, känd inte minst för att ha illustrerat boken om "Emil i Lönneberga" - och pojken som stod modell för den busige Emil var just Torbjörn.

– Men när jag själv började måla var det inte så kul med en känd konstnär som pappa.

Så Torbjörn började med skulpturer och så småningom den sortens fyndiga objekt som nu befolkar utställningen, så många och så roliga att de är svåra att sammanfatta i en kort artikel.

Vi fastnar vid den pimpade sparken, den hiskeliga gårdvaren som möter i entrén, liksom andra objekt glansig av silikon - och den motordrivna undergångsvisionen där skeletten av två stolar vittnar om det Sista Samtalet.

Torbjörn driver dessutom en cirkusensemble i Stockholm som just nu spelar för särskolebarn och han skapade på sin tid lekparken i Björns Trädgård i Stockholm med diverse klätterställningar och Sveriges första gjutna skateboardramp.

– Jag leker mig fram och väljer helt olika uttryck hela tiden för att det passar mig.

Så här finns något för alla, fantasifullt med extra allt. Missa inte!