Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leksaker - på skoj och på riktigt allvar

För hundra år sedan hade svenska barn i snitt tre leksaker var.
För tio år sedan hade de 500 var...

Det är en utgångspunkt för Jamtlis nya utställning "Leksaker", som öppnas på söndag med tal av Daniel Kindberg, som lovat ta med sig en leksak som betytt något för honom.

Grunden för utställningen är en donation till museet av "Sollefteå-tomten", en man som från 50-talet och framåt samlade leksaker och skänkte dem till barn.

Då han avled 2010 skänktes hans samlingar och museet gjorde en utställning av gåvorna.

– Vi har utvidgat deras utställning med leksaker ur våra egna samlingar och kompletterat detta med leksaker som vi anställda kunnat bidra med. Tanken är att väcka frågor kring lek och leksaker, säger Magnus Staverfeldt på Jamtli.

Därför visar man leksakerna tematiskt och kronologiskt, så dagens barn kan se vad barn hade att roa sig med för hundra år sedan, eller kanske på 70-talet.

– Då infördes exempelvis en överenskommelse med leksaksbranschen om att inte göra vapen som använts efter första världskriget, för att hålla nere spridningen av krigsleksaker.

Den överenskommelsen höll ett antal år, men får anses överspelad numera, eller kanske överkörd.

– Men det kan ju vara värt att fundera på att om vi nu anser att vissa pedagogiska leksaker har bra inverkan på våra barn - vilken effekt har då krigsleksaker och liknande? säger Magnus Staverfeldt.

Och om vi som föräldrar ojar oss över att dagens barn har minst 500 leksaker var, då kan vi också fråga oss vem som köpt hem dessa föremål åt barnen...

Själv har Magnus ställt ut en liten spelkonsol med "Donkey Kong", som han och brorsan fick - då ett under av high-tech och i dag hopplöst förbisprungen.

Här finns också bollar, de första förlagorna till Barbie och rentav en snarlik docka med ett fullgånget foster i magen.

Utställningen har också många tillfällen där barnen själva kan leka:

– Men vi tror också att det finns en stor igenkänningsfaktor för äldre besökare som kan få bli lite nostalgiska, säger Magnus.