Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lena levandegör Brita

Vad tänkte, kände och gjorde en jämtländsk soldathustru i det tidiga 1700-talet? Det vill Håkan Borgsten berätta mer om genom sin pjäs "Brita – en indelt soldats hustru" som har premiär under temadagen "Karolinervinter" på Jamtli i morgon.

Annons

Skådespelerskan Lena Bengtsson och regissören, tillika manusförfattaren, Håkan Borgsten formligen bubblar av historisk kunskap och berättelser. De har en smittande entusiasm och är bägge två väl insatta i den del av historien där pjäsen utspelas.

Berättarföreställningen kretsar helt och hållet kring Brita i Hallen år 1718, då hennes make Simon är på väg för att inta Norge.

I pjäsens början är Brita höggravid, och under spelets 30 minuter hinner barnet födas. Britas liv, tankar och känslor hemma på gården under karolinerkriget levandegörs genom skådespelerskan Lena Bengtsson.

Hon är i grunden historiker och pedagog och kan ofta också ses i rollen som en av de tidsenliga kvinnorna i Lillhärdalsgården på Jamtli.

Genom den gängse historieskrivningen lyfts ofta kungar och slag fram, och Lena menar att det är där man hittar en av anledningarna till att pjäsen är relevant i dag:

– Britas, och många andra kvinnors, historia är något som vi inte får se så ofta. I den här föreställningen får vi även se hur stora skeenden påverkar en liten människa i en by.

Lena är även en ivrig sömmerska, så Britas kläder är Lenas egna skapelser.

– När jag ringde och frågade Lena om hon skulle vara intresserad att spela Brita, så svarade hon att det passade bra eftersom hon just då satt och sydde kläder från just den tiden, berättar Håkan och skrattar.

Det är i och med det annalkande högtidlighållandet av den dramatik som inträffade 1718–1719 i och med Karl XII:e ödesdigra fälttåg, som flera aktiviteter med karolinerkoppling börjar se dagens ljus i länet och i Tröndelag.

Pjäsen om Brita togs fram på initiativ av Jämt-trönderska föreningen Armfelds karoliner och Jämtlands Kulturkompani, JKK.

Redan innan manusarbetet hade Håkan Borgsten viss karolinerkunskap genom sin far som länge varit intresserad och engagerad i den delen av länets historia.

– Men i arbetet med att skriva pjäsen i höstas läste jag även på och intervjuade experter. Handlingen i pjäsen är helt fiktiv men innehåller mycket militärhistoria – vilket sker i förbifarten genom de brev som Brita får från Simon, berättar Håkan.

"Brita – en indelt soldats hustru" spelas i morgon lördag klockan 12.00 och 14.00 i stora utställningshallen under Jamtlis temadag "Karolinervinter". Under temadagen, som börjar klockan 11.00, kan besökarna även träffa livs levande karoliner, tillverka egna karolinerhattar samt se föreläsningar.

– Vi hoppas få spela pjäsen runt om i länet under hela våren, och i skolor längs karolinerleden, framför allt i Norge, säger Lena.