Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lennart målar tidstjuvar, flugor och seriefamiljer

Vart tar egentligen all tid vägen som vi tappar i bussköer, framför tvättmaskiner, i väntan på att datorn ska starta eller på att Björn Ferry ska bli synlig borta i skogsbrynet?

Den saken har konstnären Lennart Samor funderat grundligt på och de senaste två åren även intensivt omsatt i bilder, som nu utgör stommen i den mycket färgglada och intensiva utställning som i dag öppnar på Lars Bolin Gallery.

– Jag säger inte att vi är mer effektiva i dag eller omvänt att det var så mycket sämre förr. Men det säger något om oss att vi så otåligt väntar på saker som ska hända och upplever det som tidsförluster.

På de mycket välkomponerade och glatt färgsatta akryldukarna har han således målat just en publik som vill heja fram Björn Ferry på tävling, en kvinna i tvättstugan, två personer i en tågkupé, en man som tvekar att doppa sig i en kall badsjö och en rad andra situationer som vi alla kan relatera till.

Vältaligt och intensivt berättar han om de situationer som inspirerar bilderna, som ofta är genomkomponerade, uttänkta och omformade:

– Jag skissar alltid och sedan gör jag om i flera led till jag hittar den rätta kompositionen, det går alltid att pussla på olika sätt. Men när jag väl målar blir det alltid i akryl, jag har inte tålamod att vänta på oljefärg som aldrig torkar.

Den kanske stjäl din tid...?

– Haha, just det ja.

På en liten skärm har visar han också bilder på hur några bilder blivit färgsatta, eller rättare hur han laborerat med olika färgkombinationer och hur enkla förändringar gör stor skillnad.

Lennart, som ursprungligen kommer från Norrtälje, har bott i Östersund i 16 år och arbetar som bildlärare på estetiska programmet på Palmcrantz, där kan just färgsättning vara intressant att diskutera.

En vägg på utställningen upptas av en pågående bildsvit som han räknar med att jobba vidare under lång tid och som utgår från en kärnfamilj, snarlik hans egen men inte identisk. På en av bilderna ses en glad make spela piano, medan hustrun bär fram mat, dottern diskar och sonen är på väg att spela fotboll:

– Jag har fått många ilskna reaktioner eftersom just den uppfattas glorifiera kärnfamiljen. Min avsikt har bara varit at utgå från en sådan familj och i en serie bilder se vart historien tar vägen, lite som en seriestrip.

Lennart har nämligen jobbat fram två personliga seriealbum som han tryckt upp i små upplagor, så det berättande formatet har han provat förut och kommer att hålla igång i bildsviten:

– Den kan hålla på jättelänge och ska bli väldigt kul att jobba vidare med.

Som om inte det är nog består utställningen av en tredje och betydligt mer teoretisk del i det innersta rummet, med en jättelik bananfluga som utgångspunkt:

– Jag har kontakt med en forskare som studerar bananflugor och försöker lokalisera var i dras skallar olika stimuli som dofter och smaker ger utslag och alltså uppfattas. Han har tagit fram en rad mikroskopiska foton som jag i min tur har bearbetat.

– Hela tanken att avbilda hjärnstimuli på det sättet är oerhört lockande och forskaren kommer dessutom upp för att se utställningen, så det ska bli väldigt spännande att se hans redaktion på mina bilder.

”narrative” är utställningen döpt till, engelska för berättande och det är just berättande som Lennart Samor ägnar sig åt i sin färgsprakande konst.