Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lennart Öhrström

Direktör Lennart Öhrström, Hässelby, har avlidit i en ålder av 92 år. Närmast anhöriga är hustrun Margit, född Stedt, samt barnen Agneta och Rolf med familjer.

Lennart var son till operasångaren Knut Öhrström och Berna, född Brogren.

Efter juristutbildning arbetade han i regeringskansliet 1948 – 1964, däribland som byråchef i kommunikationsdepartementet där han var närmaste man åt statssekreteraren Nils Hörjel. Under sin tid i departementet kom han att spela viktiga roller för televisionens införande i Sverige och för den stora Radioutredningen som lade grunden för Sveriges radios framtid. Lennart hade avgörande inflytande över radiohusets tillkomst och handplockades av radiochefen Olof Rydbeck för att bli ekonomidirektör i Sveriges radio 1964. Tillsammans bildade de ett radarpar under Sveriges radios mest expansiva skede och delade varandras musikintresse som OD-ister och studentsångare.

1969 rekryterades Lennart Öhrström till Vattenfall som administrativ direktör, ett omfattande ansvarsområde för ekonomi, personal, organisation och data. Lennart mötte utmaningarna med sina gedigna kunskaper och erfarenheter och med ämbetsmannens pålitlighet och noggrannhet. Långt före MBL infördes arbetade han för att personalen skulle informeras och delta i beslutsdiskussioner och han drev ett aktivt jämställdhetsarbete flera år innan det blev allmänt. Hans kunskaper kom även att användas i flera statliga utredningar. Redan 1957 ingick han i delegationen om kärnenergins framtid, ett lämpligt ämne med tanke på hans kommande karriär i Vattenfall.

Lennart var en stor och uppskattad humanist och friluftsmänniska. Han var engagerad i Vattenfallsorkestern där han spelade fagott och han hade förmåga att höja stämningen i sällskapslivet med muntra Gluntar. Segling och skärgårdsliv förgyllde somrarna och långfärdsskridskor förde honom ut på sjöar och fjärdar tillsammans med familj, arbetskamrater och vänner.

Efter pensioneringen från Vattenfall 1986 kom han att inta en särställning i Hässelby hembygdsförening och har bland annat författat ett trettiotal artiklar och flera böcker om Hässelbys historia. En kulturgärning av stor betydelse.

Vi som varit Lennarts arbetskamrater gläds åt att han fick ett långt och innehållsrikt liv, som han generöst delade med sig av. Det arbete han uträttat är av ovärderlig betydelse.

För arbetskamraterna i Vattenfall

Carl-Erik Nyquist, Lennart Lundberg, Jöran Holdo, Helge Jonsson