Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leo var död i timmar efter kanotolyckan på Ånnsjön – lägerledaren fälls för olyckan

Artikel 3 av 5
Kanotolyckan i Ånnsjön 2015
Visa alla artiklar

Leo Wågberg och två andra pojkar var nära att mista livet under ett konfirmationsläger i Ånn förra året. I dag fälldes en konfirmationsledare för kanotolyckan där pojkarna var nära att drunkna.

Under ett konfirmationsläger i Ånn förra året var tre 14-åriga pojkar från Sollentuna nära att drunkna i en kanotolycka på Ånnsjön. Leo Wågberg var klinisk död i flera timmar efter olyckan men överlevde.

Konfirmanderna var ungdomar från Sollentuna och en 42-årig man som hade en ansvarsposition för konfirmationslägret åtalades misstänkt för vållande till kroppsskada. I dag dömdes mannen till böter för brottet. Attunda tingsrätt bestämde straffet till 70 dagsböter å 180 kronor. Totalt 12 600 kronor.

– Skälet för vår bedömning är i korthet att det var ett väldigt risktagande att skicka ut de unga, oerfarna konfirmanderna på sjön i det väder som rådde, med den temperaturen och utan säkerhetsintruktion och ingen följebåt som höll koll på vart de befann sig, säger domaren Lena Hjelmtorp.

Enligt henne är inte alla omständigheter betydande för utgången men vissa är mer nödvändiga för säkerheten.

– Det var för mycket brister i säkerheten och ju större risker det är desto större aktsamhet måste man också ha, säger Lena Hjelmtorp.

Något som tingsrätten anser att lägerledaren inte haft.

– Det är en olycklig olycka och det är olyckligt för allihopa. Men det är väldigt bra att det gick så väl som det gick och att de alla tre överlevde även om två och framförallt en av dem har bestående skador, säger Lena Hjelmtorp.

LÄS OCKSÅ: Hjältarna på Ånnsjön kämpade vidare trots att det såg kört ut: "Han var helt livlös"

Olyckan inträffade den 16 juni förra året och enligt domen har mannen i egenskap av lägerledare och aktivitetsansvarig, av oaktsamhet vållat de tre pojkarna skador genom att genomföra alternativt ej stoppa kanotaktiviteten trots deltagarnas ringa erfarenhet på området, väderleksprognosen – som förutspådde tidvis friska vindar – samt den låga vattentemperaturen. I andra hand skulle aktiviteten inte ha genomförts utan att deltagarna burit våtdräkt/torrdräkt, haft passande flytvästar, fått en säkerhetsgenomgång samt en följebåt.

Hade dessa åtgärder vidtagits hade olyckan med stor sannolikhet inte inträffat eller fått lindrigare följder skriver Attunda tingsrätt i domen. Mannen döms därför för vållande till kroppsskada.

Lägerledaren har i förhör sagt att han har tagit lärdom av olyckan men att han inte anser sig ha begått något brott.

– Samhället har ett särskilt ansvar att skydda unga människor, i synnerhet när de befinner sig på aktiviteter långt borta från sina vårdnadshavare. Som ansvarig lägerledare har mannen haft ett tydligt ansvar för lägerdeltagarnas säkerhet. För att bibehålla förtroendet för den här typen av verksamhet är det viktigt att frågor om ansvar vid olyckor prövas av rätten, har Håkan Andersson tidigare sagt i ett pressmeddelande.

Två av pojkarna fick livshotande skador och fördes med ambulanshelikopter till sjukhus i Trondheim. Endast pojken som skadade sig minst yrkade på skadestånd och utöver böter ska lägerledaren betala 10 000 kronor i skadestånd till pojken.

Ännu är det oklart om domen kommer överklagas.

– Jag vet inte men jag gissar nästan att domen kommer överklagas för båda parter har lagt ner mycket möda och har argumenterat väldigt väl för sin sak, säger Lena Hjelmtorp.

Överklagas domen tror hon att hovrätten kommer att pröva ärendet.

ALLT OM OLYCKAN PÅ ÅNNSJÖN:

Allvarlig kanotolycka på Ånnsjön

Två pojkar flyttade till Karolinska efter kanotolycka

Man riskerar åtal efter kanotolyckan i Ånnsjön

Åtal väcks efter kanotolyckan i Ånn

Hjältarna på Ånnsjön kämpade vidare trots att det såg kört ut: "Han var helt livlös"

Leo var kliniskt död i timmar efter olyckan i Ånnsjön – mamman: "En fruktansvärd mardröm"