Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lesbisk Odyssé inviger museum i Östersund

Lördagen den 3 mars invigs det rullande lesbiska museet ”Myter och verkligheter – En lesbisk odyssé” på Stortorget i Östersund. Museet, som visar lesbisk och queer historia och samtid från Norrland, kommer sedan att turnera i norra Sverige under tre år.

I ett pressmeddelande beskrivs museet som ”en mötesplats som kan användas för måltider, träffar och skapande verkstäder, men som också är ett traditionellt museum där besökarna kan ta del av det insamlade materialet och söka i arkiven”.

Museet är i en husbil som designats och byggts om av konst- och arkitektgruppen Mycket. Besökarna som kliver in där kliver in i en storfamilj av lesbiska livsöden, där unga lesbiska och queera har tolkningsföreträdet.

På premiärdagen kommer det att hållas tal, det jämtländska bandet Flator med felor spelar musik, snickeriet Madam håller i en täljverkstad och Katarina Bonnevier föreläser om queer arkitektur. Efter premiärhelgen tar RFSL Östersund museet på sportlovsturné i Jämtland och sedan åker museet vidare till Härjedalens Fjällmuseum där det har premiär den 8 mars.

Läs även: Fira 25 år med irländska folkmusikeveteranerna Quilty när de kommer till Storsjöteatern