Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Less på myglande chefer

Man blir så less på myglande toppchefer i statsförvaltningen. Nu senast i Försäkringskassan där generaldirektören tillåter mygel i sin närmaste krets av toppchefer.

Chefer som fixat jobb till närstående genom att mygla sig förbi de regler som normalt gäller för rekrytering. Och allt tycks ske med generaldirektörens gillande.

Förr fanns begreppet "ämbetsmannaansvar" som kunde leda till avsättande av en chef i det offentliga om vederbörande myglat eller funnits med i någon form av korruption.

I dag finns inte det ansvaret lika uttalat. Man litar på att myndighetschefer ska följa de regler och avtal som finns och inte blanda sig in i härvor av mygel och korruption.

Vissa kan tillskansa sig förmåner utan att behöva följa gängse regler och normer, vilket nu skett i Försäkringskassans toppskikt. Ibland tycks makt förblinda. Man tror sig kunna joxa och trixa till sig förmåner både till sig själv och till närstående.

Det kanske är möjligt inom den privata sektorn men ska absolut inte kunna ske i en offentlig myndighet som finansieras med skattemedel. Där ska inte släktskap eller vänskapsförhållande få påverka när tjänster ska tillsättas. Där ska regler och avtal följas.

Risken med sådana här händelser är att den allmänna rättsuppfattningen påverkas negativt och att det sprids en känsla av att "kan de mygla utan att det får konsekvenser så kan väl jag också".

Nu gäller det för den som har det politiska ansvaret att visa att så här får det inte gå till.

Kjell Dahl

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel