Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lessing får klassikerstämpel

Böcker. Kulturrådet har utökat serien ”Alla tiders klassiker” med ytterligare två volymer. Nu ingår även Doris Lessings debutroman ”Gräset sjunger” och den mexikanske författaren Carlos Fuentes ”Aura” i klassikersamlingen, som ska fungera som en guide till världslitteraturen.

– Med klassikerserien kan ungdomar komma i kontakt med litteratur från alla delar av världen. Översättningslitteraturen har begränsats till mestadels amerikansk och engelsk litteratur. Vår lista vill visa något av bredden i världslitteraturen, säger Stefan Helgesson, ordförande i Kulturrådets arbetsgrupp, i ett pressmeddelande.

2006 fick Statens kulturråd i uppgift av regeringen att utöka klassikerserien med 50 titlar som skulle spegla litteraturen i hela världen. 35 av de 50 titlarna är nu utsedda, bland de böcker som redan finns med på listan märks Yukio Mishimas ”Sjömannen som föll i onåd hos havet” och Chinua Achebes ”Allt går sönder”. Böckerna säljs av förlaget Natur och Kultur till högstadie-, gymnasie- och folkhögskolor till reducerat pris. (TT Spektra)