Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lessing får klassikerstämpel

/

Böcker. Kulturrådet har utökat serien ”Alla tiders klassiker” med ytterligare två volymer. Nu ingår även Doris Lessings debutroman ”Gräset sjunger” och den mexikanske författaren Carlos Fuentes ”Aura” i klassikersamlingen, som ska fungera som en guide till världslitteraturen.

Annons

– Med klassikerserien kan ungdomar komma i kontakt med litteratur från alla delar av världen. Översättningslitteraturen har begränsats till mestadels amerikansk och engelsk litteratur. Vår lista vill visa något av bredden i världslitteraturen, säger Stefan Helgesson, ordförande i Kulturrådets arbetsgrupp, i ett pressmeddelande.

2006 fick Statens kulturråd i uppgift av regeringen att utöka klassikerserien med 50 titlar som skulle spegla litteraturen i hela världen. 35 av de 50 titlarna är nu utsedda, bland de böcker som redan finns med på listan märks Yukio Mishimas ”Sjömannen som föll i onåd hos havet” och Chinua Achebes ”Allt går sönder”. Böckerna säljs av förlaget Natur och Kultur till högstadie-, gymnasie- och folkhögskolor till reducerat pris. (TT Spektra)

Mer läsning

Annons