Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Letade våldtäktsman i Östersund

En 23-årig man sitter sedan i julas häktad för överfallsvåldtäkten i Bomhus i november. Enligt uppgifter till Arbetarbladet finns kritik inom polisen mot att det inte jobbades tillräckligt hårt för att hitta honom. I stället greps han först på julafton efter att ha våldtagit en 92-årig kvinna i södra Sverige.

Annons

Redan i början av december nåddes Arbetarbladet av uppgifter om en intern kritik inom polisen i Gävleborg. Det handlade om ett missnöje med att inte tillräckligt mycket gjordes för att hitta gärningsmannen som låg bakom överfallsvåldtäkten i Bomhus lördagsnatten 23 november – där en kvinna i 40-årsåldern som var på väg hem från krogen blev brutalt våldtagen.

Kort efter våldtäkten anhölls en 23-årig man i sin frånvaro, och efterlystes i hela landet.

– Han håller sig undan. Vi tror inte att han är kvar i Gävle, sade förundersökningsledaren Krister Frykman, åklagare vid åklagarkammaren i Gävle, då till Arbetarbladet.

Frågan är om tillräckligt gjordes för att hitta 23-åringen?

Källor till Arbetarbladet berättar om ett tidigt missnöje inom polisen med att inte mer gjordes för att få tag på honom.

Krister Frykman hävdar dock att han och polisen arbetat hårt för att gripa 23-åringen.

– Vi har gjort husrannsakningar där vi misstänkt att han finns, i Ludvika, Östersund och i Gävle. Vi har haft kontakt med anhöriga till honom, var av en inte visste var han är och en annan inte ville säga det, berättar han.

Han berättar också att polisen vid ett tillfälle lyckades nå 23-åringen via telefon. Då uppgav 23-åringen att han skulle inställa sig hos polisen. Han hävdade att han var utomlands, något som senare visade sig inte stämma.

En del av kritiken handlar om att förundersökningsledare Krister Frykman inte fattade beslut om spårning av 23-åringens mobil.

Krister Frykman säger att man i stället genom att spåra 23-åringens bankomatuttag lyckades ta reda på att han befann sig i Västergötland.

Det var den 13 december som polisen upptäckte bankomatuttagen och polisen i Gävle kontaktade då sina kollegor i Västra Götalands län så att de kunde ta upp jakten på 23-åringen.

Men 23-åringen greps först på julafton. Då misstänks han ha gjort sig skyldig till ett nytt brott genom att våldta en 92-årig kvinna, i samma del av Sverige som han gjort bankomatuttagen.

Sara Friberg, vid Gävlepolisen, som hållit i utredningen, säger att polis och åklagare gjort vad de kunnat. Hon bekräftar dock att man övervägde mobilspårning.

– Men man ansåg att det inte skulle ge något, säger hon.

– Det är väldigt olyckligt, säger Sara Friberg, om att mannen greps först efter att han misstänks ha begått en ny våldtäkt.

Artikeln kommer från arbetarbladet.se

Jacob Hilding
026-15 93 31
jacob.hilding@arbetarbladet.se