Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Levande grisarkokades på slakteri

Sex grisar levde då de skållades i hett vatten. En vaknade och skrek av smärta, enligt Livsmedelsverkets dokument.
Nu pågår förundersökning i minst två av fallen.

På slakteriet i Rättvik hördes plötsligt ett tjut. Det kom från en gris som skållades levande – och hade vaknat upp ur sin bedövning, enligt Livsmedelsverket.

Det är inte den enda grisen som i fjol skållades utan att först ha blivit avlivad. Samma öde drabbade totalt sex grisar på slakterier i Luleå, Rättvik, Visby och Kristianstad, enligt Livsmedelsverket.

I Rättvik ledde skållningen till en polisanmälan från Livsmedelsverket.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) uppger att det finns föreskrifter som säger att djuret måste vara bedövat och avlivat före skållning och han anser att de ansvariga nu måste förbättra kontrollen.

Livsmedelsverket övervakar slakten i landet och har veterinärer och tillsynstekniker ute på de större slakterierna.

– Om något är riktigt allvarligt och vi anser att det inte är en enskild händelse stoppar vi slakten, säger Rauni Niskanen.

– Vi anmälde händelsen till myndigheter och kartlägger vad som har inträffat. Därefter tar vi fram åtgärdsprogram.

Hon uppger att Scan införde både extrapersonal och kontroller. Scan har även ett tekniskt kontrollsystem som larmar om något misstag begås.

– Varje avvikelse är ett misslyckande och vi jobbar för nolltolerans. De här djuren, två grisar i Kristianstad, har varit bedövade och har inte lidit, säger hon. (TT)