Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Lever man på knapphetens rand ska ingen behöva välja"

Kastalskolan gör rätt kring elevernas fjällresa. Det säger skolansvarige politikern Björn Sandal (S).

– Vi har tagit beslut om att grundskolan i Östersund ska vara avgiftsfri. Då ska inga avgifter tas ut.

Björn Sandal försvarar kommunens policy om avgifter i skolorna.

Beslutet om noll kronor som elever ska betala togs i barn- och utbildningsnämnden.

– Det var någonstans kring 2008 som vi i nämnden tog upp att mycket blivit dyrare, till exempel avgifter för fack och a-kassa, samtidigt som många gick arbetslösa. Då beslutade vi att inga avgifter får tas ut.

Att Skolinspektionen tillåter att eleverna betalar en mindre avgift känner Björn Sandal till, men kommunen ska tillämpa nollgräns är nämndens slutsats.

– Skälig avgift, vad är skäligt egentligen? Det är noll kronor som gäller i våra skolor.

När det gäller Kastalskolans populära friluftsdag i Duveds skidbackar som skolan alltså beslutat att ställa in säger Björn Sandal att han kan förstå elevernas besvikelse.

– Jag gillar inte heller att man inte kan göra det man planerat. Lever en familj på knapphetens rand ska ingen behöva välja mellan att delta i en skolaktivitet eller stanna hemma och anmäla sig sjuk, säger Björn Sandal.

En del skolor genomför ändå resor och utflykter som då bekostas av skolans budget.

• Blir det inte orättvist att vissa elever får åka iväg och andra inte?

– Skolor kan ha olika profiler. En erbjuder läxhjälp, en annan någon form av utflykt. Det är godtagbara olikheter, så länge undervisningen är likvärdig. Eleverna ska lära sig om friluftsliv och den ena skolan sker undervisningen i närmiljö, medan den andra har den i fjällmiljö.

Om kommunen tillåter att ett företag bekostar en skolresa är Björn Sandal osäker på.
– Det är en bra fråga. Om inte företaget kräver någon motprestation kanske det kan gå. Men jag kan inte juridiken. Det måste jag ta reda på.