Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liams sång gjorde succé

Glädjen var stor när Kulturskolan i går invigde sina nya lokaler i Stugun. Gladast av alla var nog Liam Jonasson, 8 år.

Och han fick till och med skolchefen att klippa bandet en extra gång.

Liam Jonasson är en av över 250 elever i Kulturskolan i Ragunda kommun. I går sjöng han när nya lokaler invigdes i Stugun.

Att Liam älskar att sjunga rådde det inget tvivel om. Hans glädje och spontanitet fick publiken att applådera lite extra.

– Det var kul med applåderna, kommenterade han efteråt.

Tidigare låg Kulturskolan i samma lokaler som grundskolan, men det blev för trångt. De nya lokalerna ligger dock bara ett stenkast bort.

– Att Kulturskolan är tillgänglig för alla är viktigt, säger kommunstyrelsens Kicki Fredriksson (S), som satt med i publiken.

I Ragunda har man valt att Kulturskolan ska vara gratis. Den är också öppen på dagtid för att även barn som bor ute i byarna ska kunna vara med.

– Vi kollar alltid att alla barn blivit tillfrågade. Särskilt viktigt är det för barn med till exempel ADHD eller dyslexi, säger Inger Runsten, personalansvarig på Kulturskolan.

Dagen inleddes med att skolchef Tomas Blom klippte ett rött band. Sedan spelades en trumpetfanfar av Matilda Kihlgren, 10 år, Linnea Hansson, 9 år, och Tea Strömqvist, 9 år.

– Det var lite nervöst, berättar Matilda.

Hon har spelat trumpet i bara några veckor, och är egentligen mer rutinerad som fiolspelerska.

– Det är roligare med trumpet, men jag är mycket bättre på fiol, säger hon.

Och att trumpet inte är helt lätt, kan Tea intyga.

– När jag började spela lät det mest som en prutt, säger hon.

Efter flera uppträdanden med både äldre och yngre elever var det så dags för Liam. Han framförde bland annat "Tänk om jag hade en liten apa" av Moraträsk, även om hans favoritlåt är Magnus Ugglas "Hotta brudar".

När Liam sjungit klart började han fundera kring det röda bandet som hängde på notstället. Vad hade det använts till?

– Du hade nog inte kommit när Tomas klippte bandet, sa musiklärare Lina Johansson.

Så det var bara för skolchefen att kliva upp och kippa bandet en gång till. Den här gången gjorde han det tillsammans med Liam.