Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liberalerna förnyar sin politik

Sverige och Jämtland-Härjedalen behöver mer liberalism. Liberalerna förnyar sin politik på en rad områden.

På partiets landsmöte i helgen fattades viktiga beslut om en ny skattereform, ny bostadspolitik och om namnbytet till Liberalerna. Förnyelsen är på riktigt och den kommer att fortsätta.

Vi liberaler ser bortom särintressen och värnar om människan när våra politiska motståndare försvarar system. 

Den politiska förnyelse vi nu genomför är den mest omfattande i partiets historia. Under landsmötet behandlades också politikområden som jämställdhet, funktionsnedsättning, miljöfrågor och integration. Det är bara början och den politiska förnyelsen fortsätter nu intensivt i partiet. 

Sveriges bostadsmarknad fungerar inte, i dag präglas den av för lite bostäder och för lite marknad. Omfattande regleringar gör att det inte byggs tillräckligt samtidigt som köer och skatter gör att människor inte kan, vågar eller vill flytta.

Dagens bostadsmarknad är sannolikt vårt främsta exempel där ett försök att politiskt reglera fram rättvisa och jämlikhet skapat social orättvisa och färre klassresor.

Det vill vi ändra på. Vi vill se fri hyressättning i nybyggnation och en friare hyressättning i det befintliga hyresbeståndet samtidigt som flyttskatten sänks. Då ökar vi utbudet och rörligheten.

Till det föreslår vi en snabbare väg till fler detaljplaner, färre överklaganden och ett uppmjukat strandskydd.

Liberalernas förslag till ny skattereform skulle innebära den största omläggningen av den svenska skattepolitiken på över två decennier.

Vi föreslår att brytpunkten höjs, nivån på det första steget i den statliga skatten sänks och att värnskatten avskaffas. Utbildning och flit ska löna sig, inte minst för kvinnliga akademiker.

Därutöver föreslår vi sänkt bolagskatt för att stärka och förbättra landets företagsklimat och sänkta flyttskatter. Genom att sänka skatten på enkla jobb öppnas fler vägar in på arbetsmarknaden. En viktig reform för både unga och nyanlända svenskar.

Skattereformen är fullt ut finansierad genom bland annat höjda miljö- och konsumtionsskatter, en del i vår gröna skatteväxling.

Ett konkurrenskraftigt näringsliv och ökad rörlighet på bostadsmarknaden bidrar till ökat välstånd och fler jobb. Det är så vi bygger en stark välfärd. 

Vi är ett idéparti, grundat av människor ur olika grupperingar i samhället, med en gemensam tro på de liberala idéerna.

Flera partier har bytt namn för att distansera sig från sitt förflutna. Vi har inte bytt namn för att vi skäms för vår historia och ideologi, utan tvärtom, för att vi är stolta över bådadera.

Vår uppgift är att ta kampen mot ofriheten oavsett om det handlar om höga skatter, detaljreglerande bygglagar, politik som baserar sig på förlegade fördomar och social utsatthet.

Sådan är liberalismen och det är utgångspunkten för Liberalernas politik och fortsatta förnyelse.

Pär Löfstrand (L)

ordförande Liberalerna i J/H

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel