Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Licensiera bolånerådgivarna

Det ska bli enklare för bolånekunderna att förstå vad de betalar för, och bankerna ska tydligt motivera räntan för kunden och samtidigt visa sina kostnader för den bolåneränta de erbjuder. Det föreslår Finansinspektionen nu till regeringen.

I en debatt som pågått i över ett år har bland annat finansmarknadsminister Peter Norman (M) deklarerat att ökad insyn minskar det informations- och kunskapsunderläge som alltför många bolånekunder befinner sig i.

Vi håller med Finansinspektionen. Branschen skulle må bra av att kunderna förstod vad de betalar för, men lika viktigt är att kunden förstår risken om någonting oförutsett skulle inträffa.

Vad händer vid till exempel arbetslöshet eller en skilsmässa om bopriserna skulle sjunka? Vem bär egentligen ansvaret för att upplysa kunden om det?

Enligt en uträkning som Finansinspektionen genomfört skulle 30 procent av hushållen med nytagna bolån bli överbelånade om huspriserna faller med 20 procent. Vad händer den dag man tvingas sälja sin bostad och det visar sig att lånen överstiger det man får vid försäljningen?

I dag finns ingen enad syn på vilken kompetens som krävs för att vara bolånerådgivare. Så här kan en vanlig rekryteringsannons för en bolånesäljare se ut: "Vi ser gärna att du har dokumenterade försäljningsresultat från en säljinriktad verksamhet. En ekonomisk bildning/skolning och erfarenhet av bank, finans, försäkring är meriterande men inte utslagsgivande." Det är mer fokus på sälj än på dokumenterad rådgivning.

För att förhindra ekonomiska tragedier anser vi att bolånekunderna ska kräva att rådgivningen utförs av personal med dokumenterad utbildning och kompetens för detta. Det skulle inte bara förhindra ekonomiska tragedier och bostadsbubblor, det skulle även öka förtroendet för branschen.

Vi välkomnar därför en yrkesanpassad licensiering för bolånerådgivare. Den 1 januari 2013 införde SwedSec (det bolag som ansvarar för finansiell licensiering i Sverige) fler och mer yrkesanpassade licensieringstester. Nästa år kommer ytterligare två licensieringstester att införas för rådgivare och personal som arbetar med värdepapper och placeringar.

Vi anser att det nu är dags att även kräva dokumenterad kompetens för rådgivning till personer som vill låna pengar till sin bostad.

Pia Sandvik, vd Länsförsäkringar Jämtland

Lars Rådström, bankchef Länsförsäkringar Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel