Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liftanläggning åtalas efter lavinolycka där pistör dog

Skidanläggningen Hamrafjällets lift AB åtalas nu för brister i säkerhetsrutinerna, efter en lavinolycka 2012 där en pistör omkom.

Det var på eftermiddagen den 6 februari 2012 när två pistörer på skidor skulle kontrollera ett offpist-område som lavinen gick. Den utlöstes i närheten av pistområdet och var nära 200 meter bred och 100 meter lång. Brottkanten var cirka 1 meter.

Mannen hittades och grävdes fram efter omkring 15 minuter från dess räddningsmanskap kom till platsen, totalt var han under snön i cirka 35-45 minuter. En kvinnlig arbetskamrat till mannen skadades lindrigt i olyckan.

Bristerna består enligt åklagaren bland annat i att den drabbade skidpatrullen inte bar tillräcklig skyddsutrustning, att rutinerna vid bedömningen av lavinrisken brast, och att delar av övrig personal inte hade tillräckliga kunskaper i lavinsök.

Enligt rättsläkaren hade den omkomne pistören kanske kunnat räddas om han hittats tidigare. Dödsfallet i Hamrafjället var en väckarklocka för branschen.

– Fallet kommer att få betydelse för säkerhetsarbetet vid övriga skidanläggningar i landet, säger åklagare Christer Jarlås till SR Ekot.

Han yrkar på en företagsbot på 1,8 miljoner kronor, däremot finns ingen ansvarig person med i åtalet, som rubriceras som vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Det senare eftersom den pistör som överlevde skadade benet, då ledband och korsband gick av.

Hamrafjället lift AB förnekar brott och bestrider företagsbot.

Elisabeth Jansson Strömberg är vd för Slao, Svenska liftanläggningars organisation. Hon säger till Ekot att händelsen lett till ett förbättrat säkerhetsarbete på anläggningarna.

Läs mer:

Lavinolycka utreds efter misstanke om arbetsmiljöbrott (18 juni 2013)

Dödsolyckan inte den första i Hamras fjällsluttning (9 februari 2012)

Sorgens dag på Hamra (7 februari 2012)

Livshotande skadad efter lavinolyckan (6 februari 2012)