Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liftkorten billigast i Bydalen och Lofsdalen

Det kostar mycket pengar att åka utför i länet. En barnfamilj kan spara pengar om man väljer en skidvecka i Lofsdalen i stället för Åre eller Funäsdalen.

Det varierar kraftigt i priset på liftkorten vid de stora skidanläggningarna i länet. Liftkorten är billigast i Bydalen och Lofsdalen. Funäsdalen och Åre dyrast. En familj med tre vuxna och ett barn under 16 år får betala 6 685 kronor för ett sexdagarskort i Åre. I Lofsdalen klarar de sig undan med 4 370 kronor. I Funäsdalen får familjen hosta upp 5 305 kronor för att sladda ner efter pisterna.

Även bland dagkorten skiljer det rejält. Billigast är Bydalen med 265 kronor. Funäsdalen tar 345 kronor och Åre toppar med 355 kronor.

Priserna gäller om man köper det liftkort som gäller åkning i alla anläggningar i varje destination. Väljer man att köpa ett dagskort som enbart gäller Funäsdalsberget kostar dagkortet 325 kronor.

I Vemdalen gäller ett och samma pris, 285 kronor, för Vemdalsskalet, Björnrike och Klövsjö. Ett sexdagskort där vill Skistar ha 1 215 kronor för medan Funäsdalen vill inkassera 1 530 kronor.

För en barnfamilj blir liftkorten en stor utgift. Skidanläggningarna redovisar stora vinster. De svenska skidanläggningarna sålde liftkort för nära 1,2 miljarder kronor säsongen 2008–2009, en ökning med 16 procent jämfört med närmastföregående vinter.

Är det inte dags att sänka priset på liftkorten?

– Självklart kan ett sänkt pris också vara en gångbar affärsstrategi. Generellt är det dock viktigt att liftanläggningarna har god lönsamhet så att de klarar av att underhålla och utveckla produkten, säger Torgny Svensson, destinationschef Skistar Vemdalen.

– Inte minst därför att så många andra företag i ett skidområde är beroende av att den reseanledning som utförsåkningen är, fungerar på bästa sätt.

Alla skidorter säger sig ha all skidåkning på ett kort. Men är dåliga på att upplysa kunderna att de tvingar betala extra för det. Exempelvis marknadsför Funäsdalen stort ”fem skidområden och 121 nedfarter på ett kort”. Att gästerna får betala extra för detta syns inte alls på samma sätt.

Vemdalen och Bydalen är ensamma om man att ha ett och samma pris som gäller alla anläggningar.

Vemdalen och Bydalsfjällen är ensamma om att ha totalpris. Kunden får alla områdets skidområden till samma pris som ett enskilt skidområde. Övriga har ett frånpris. Ett pris för ett skidområde. Tillägg om man vill nyttja flera.