Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ligan som snabbt blev gräsligt bra

Succén med konstgräs har också nått Östersundskorpen. Eller Konstgräsligan på Lövsta.

Annons

– Otroligt att vi fick 24 lag direkt, säger idékläckaren Bert-Ola Strand om den liga som startade i fjol och hade ny avspark i måndags.

Bert-Ola Strand är kanslichef hos Frösö IF och mannen bakom det kanske roligaste som hänt Östersundskorpen på många år.

Konstgräsligans premiärsäsong lockade hela 24 lag. Trots att alla matcher spelades extremt sent; mellan 20.50 och 23.00.

att han fick idén när han såg bokningsläget på Lövstas nylagda konstgräsplaner.

– Det var helt tomt efter tio på kvällen. Jag fick idén att flytta över hela korpens fotbollverksamhet till Lövsta. Det är jättedumt att springa omkring på en grusplan när vi har så fina konstgräsplaner.

Ett självklart motiv var förstås också att därigenom få ännu bättre sprutt på Lövsta Aktivitetscentrum.

Bert-Ola ställde därför en fråga till Korpen Storsjön om att flytta alla matcher till Lövsta. Svaret blev dock inte vad han hoppats på.

– Hyran skulle ligga på 100 kronor i timmen. Det var bara en symbolisk summa. Men korpen sa nej. De tyckte det var för dyrt, säger Bert-Ola, som blev förvånad.

– 100 kronor i timmen är jättelågt. Vi tyckte det var bättre att få in 100 kronor än ingenting. Faktum är att det i dag är billigare att spela på Lövstas konstgräs än på Odenvallen.

Inget av de 24 lag som i fjol vände Korpen ryggen och valde Konstgräsligan lär dock ha ångrat sig.

– Den stora vinsten är att man slipper spela på tråkiga grusplaner. Ibland kunde de vara stenhårda och dammiga. Som en betongplatta, säger Göran Matzén, målvakt i fjolårets vinnarlag, Maximedia (numera Östersundstidningar).

Göran Matzén ser bara fördelar med Konstgräsligan.

– Här tillåter man inga licensierade spelare vilket är ännu en vinst. Det är inte roligt att möta spelare som jämsides lirar i division 3, vilket har hänt.

Den enkät som gjordes efter säsongen förstärker den positiva bild som målas upp.

– Det var jättepositivt. Jag tror spelarna är helnöjda över att få spela på jättefina konstgräsplaner. Det är också välorganisserat och det fungerar bra med domare, säger Strand.

framgångsfaktor är möjligen den sena avsparkstiden. Konstgräsligan spelas måndag, tisdag och onsdag – mellan 20.50 och 23.00.

– Jag tror den övervägande delen av spelarna är nöjda med att det är så sent. Då hinner de som har familj med att fixa middag och skjutsa barnen till träningar.

En aktör är emellertid inte odelat positiv till Konstgräsligan – Korpen Storsjön, som tappat nästan hela fotbollen.

– Problemet för oss är att det finns en viss inkomst att arrangera matcherna. Vi har folk på kansliet som behöver lön, säger Kent Edholm på storsjökorpen.