Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lika villkor ska gälla för hälsocentralerna

I ÖP 7 november beskrivs på ett tydligt sätt vad som är fel med nuvarande ersättningssystem inom Hälsovalet i Jämtlands län. Exemplet avser Nya Närvården i Hoting.

Nuvarande regler ger på goda grunder en högre ersättning per listad patient ju längre ut i glesbygden Hälsocentralen ligger. Alltså mer för de som bor i Hoting med omnejd än de som bor i Krokom, Östersund eller Hammerdal.

Nya Närvården har utnyttjat är en lucka i regelverket som gör det möjligt att lista patienter från Hammerdal vid hälsocentralen i Hoting och bara öppna en filial i Hammerdal.

På samma sätt räknade man tydligen när det var aktuellt att öppna verksamhet i Östersund också. Att lista patienter boende i Östersund vid hälsocentralen i Hoting för att få glesbygdstillägget och sedan ändå ta emot och behandla dessa patienter i Östersund.

En sådan ordning torde för de flesta av oss framstå som oriktigt och orättvist mot andra hälsocentraler och givetvis i strid med tanken bakom glesbygdsstödet. Men i nuvarande regler har detta förbisetts och därför har det varit helt möjligt att agera på det sättet.

Att vi i majoriteten (S, V, MP) självklart vill rätta till detta missförhållande är givetvis nödvändigt av rättviseskäl och av ekonomiska skäl.

Oppositionen (M, C, FP) med Christer Siwertsson i spetsen motsätter sig detta och hävdar i höga brösttoner att majoriteten gör detta för att beröva människorna i norra Jämtland, Offerdal och Hede sina Hälsocentraler och filialer.

Detta är givetvis ett befängt påstående. De kooperativa hälsocentralerna i Offerdal och Hede får ingen försämring när reglerna ändras. Och dessa två hälsocentraler har heller inte trixat med ersättningssystemet tidigare år.

Det är svårt att förstå varför oppositionen inte vill att hälsocentralerna ska konkurrera utifrån likvärdiga villkor. De vill tydligen att privata vinstdrivande aktiebolag även i fortsättningen ska gynnas på ett otillbörligt sätt.

Annars brukar ju oppositionen alltid hävda att privata vinstdrivande företag är effektivare och lönsammare än den offentligt drivna verksamheten. Om detta stämmer borde den föreslagna ändringen inte alls utgöra något hot mot Nya Närvården.

Roland Sundström (S), Östersund

ersättare lanstingsfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel