Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Likbesiktning av försvaret?

I natt jag drömde någonting jag aldrig drömt förut, jag drömde det var fred på jord och alla krig var slut ...

Det är möjligt att den texten till en populär schlager inspirerat våra politiker att 2004 besluta om den största försvarsnedskärningen någonsin i vårt land. Efter den slakten har vi egentligen inget försvar värt namnet.

Detta är en ren skandal och både vår överbefälhavare och vår försvarsminister har sent omsider medgett det de flesta medborgarna i vårt land länge känt till, att man inte längre klarar av sin huvuduppgift – att försvara rikets gränser och skydda medborgarnas liv och egendom.

Försvarsuppgörelsen 2004 byggde på illusionen att Ryssland blivit ett fredligt och demokratiskt land utan militära stormaktsambitioner och att det inte inom överskådlig tid fanns något militärt hot mot Sverige. Sedan Putin blåst liv i det kalla kriget genom anfallet på Georgien bör en viss oro ha spridit sig bland våra politiker.

Man håller nu på med en översyn av försvaret och planerar märkligt nog att sänka försvarskostnaderna. Blir så fallet rör sig översynen inte längre om en slakt utan en likbesiktning.

Det kommer att bli intressant och spännande att se resultatet av ”obduktionen” och hur man tänker sig att vårt framtida försvar ska se ut.

Tills dess kan vi försvarsvänner glädja oss åt att arméns hudsalva blivit mycket populär och exporteras bland annat till Frankrike.

Samtidigt kan vi undra över att moderaterna, som alltid varit det mest försvarsvänliga partiet i riksdagen, verkar vara intresserade av finansministerns skattekista än rikets säkerhet.