Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lillängefrågan upp igen i politiken

På måndag ska Lillängefrågan upp på den politiska agendan igen i Östersunds kommun. Det handlar om detaljplanen för den planerade handelsbyggnaden på betongstationsområdet.

I februari var ärendet uppe senast i miljö- och samhällsnämnden. Då beslutades om återremiss, eftersom centerpartisten Per Ericsson röstade emot S och sin partikollega Magnus Andersson.

Anledningen till återremissen var att få fler saker klarlagda i ärendet, bland annat hur trafiksituationen skulle lösas, om ”bullervallen” mot Körfältet samt miljökonsekvenserna för dagvattnet och Lillsjön.

Nu är ärendet uppdaterat, och ska beslutas i miljö- och samhällsnämnden i nästa vecka, på måndag. Det handlar om ifall detaljplanen ska godkännas för granskning.

När det gäller trafiksituationen föreslås att det kan lösas med två så kallade ”svängfält” i form av ett ytterligare körfält för bilar från Stuguvägen till Hagvägen, samt ett körfält från Hagvägen till E 14 mot Brunflo.

Tjänstemännen har även gjort ett alternativ där ”bullervallen” av vegetation mellan betongstationen och Körfältet får finnas kvar.

I den uppdaterade miljökonsekvensbeskrivningen står det bland annat att ”eftersom undersökningar visar att sediment i Lillsjön är kraftigt påverkad av bly är det av största vikt att föroreningsbelastningen inte ökar”. Tjänstemännen föreslår därför att dagvattnet från området kan omhändertas lokalt på platsen, till exempel genom magasin eller dammar.

Det slutgiltiga antagandet av detaljplanen måste beslutas av kommunfullmäktige.

I mars skulle fullmäktige ha tagit beslut om de två andra pusselbitarna gällande mer handel i Lillänge: försäljning av kommunens mark vid förskolan Mosippan samt detaljplanen för samma område. Men de punkterna lyftes ur dagordningen eftersom S bjudit in till ett möte om handeln i Lillänge, samt att S hade riskerat att bli nedröstat i fullmäktige på grund av C:s splittring i frågan.

Det är oklart när dessa två punkter kommer upp igen på agendan. De finns inte med på dagordningen till tisdagens kommunfullmäktigemöte.