Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lillhärdal FFSV skriver till regeringen om kommunens översiktsplan

En av de tilltänkta vindkraftsexploatörerna i Lillhärdals­området, Bergvik Skog, har som ÖP tidigare berättat vänt sig till regeringen för att de ska riva upp kommunens översiktsplan. Detta brev rasar nu FFSV (Föreningen för småskalig vindkraft) mot i en egen skrivelse till regeringen.

FFSV vänder sig till regeringen för att ge sin synpunkt läget i Härjedalen där storskaliga vindkraftsprojekt stoppades i kommunens översiktsplan. Anledningen bakom FFSV:s brev är att några exploatörer vill att regeringen ska gå in och riva upp kommunens beslut.

– Bergvik Skog AB:s aktuella ansökan till regeringen, är det andra uppseendeväckande exemplet på kort tid i Härjedalens kommun, på att denna i våra ögon helt felaktiga väg användes för att tillfredsställa ett uttalat egenintresse på kommuninvånarnas och närdemokratins bekostnad, säger föreningens ordförande Inger Wetterstrand.

I sin skrivelse ifrågasätter FFSV vindkraftens nytta i allmänhet för Sverige och menar på att det inte kan finnas något som talar för att en utbyggnad av vindkraft på Skaftåsen, vilket är det aktuella området som Bergvik Skog vill industrialisera, är synnerligen angelägen ur nationell synpunkt.

– Härjedalens kommun överträffar redan riksdagens mål med sin medverkan i utbyggnaden av vindkraften, förklarar Wetterstrand.

Att Bergvik Skog AB i sin skrivelse till regeringen räknade med 4 000 arbetstillfällen inom Härjedalens kommun under byggtiden anser FFSV är en ren bluff.

– Det är oseriöst, till och med ett avsiktligt vilseledande. Hur många arbetstillfällen produktionen av dessa verk, deras transport till uppställningsplatsen och deras uppsättande ger upphov till i huvudsak i utlandet och för tillresta, oftast utländska montörer, saknar fullständigt relevans i sammanhanget. Det är allmänt känt i dag, att antalet kvarvarande lokala arbetstillfällen, när verken väl är byggda är mycket lågt, påpekar Inger Wetterstrand som vill att regeringen ska avvisa Bergvik Skogs ansökan om särskilt tillstånd för en vindkraftsetablering med 130 verk på Skaftåsen.