Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lillsjön aktuell som naturreservat – igen

Frågan om ifall Lillsjön i Östersund ska bli ett naturreservat är nu uppe i politiken igen.

Det var våren 2014 som ÖP berättade att biologen Albin Månsson tyckte att Lillsjön borde göras till ett naturreservat.

Senare under hösten tyckte också dåvarande ordförande i miljö- och samhällsnämnden, Mona Modin Tjulin (S), att kommunen skulle jobba för att göra området till just ett naturreservat.

I våras kunde ÖP berätta att frågan satt fast i den kommunala byråkratin. Det handlade om en intern jävssituation inom kommunen.

Men nu är Lillsjön aktuell som naturreservat igen.

4 november beslutade miljö- och samhällsnämnden att söka om så kallat LONA-bidrag (Lokala naturvårdssatsningen) hos länsstyrelsen för att sedan kunna ta fram handlingar för bildandet av ett kommunalt naturreservat i Lillsjön.

Sedan tidigare är det känt att det finns problem med tungmetaller i sjön.

Utsläppen med metaller kom från tillrinningen av dagvatten från Odenskogs industriområde och från många år med snötippar på den tiden när höga metallhalter var vardag. Men ytvattnet har inte alls samma höga halter längre och inte heller det tillrinnande vatten. Det har blivit bättre, helt enkelt.

Men inte för den rödlistade kransalgen som lever i Lillsjön. Den lider av att siktdjupet är dåligt och av att närsalter och färgtal är högre än bra.

Lillsjön är en av bara ett 15-tal kända kransalgslokaler i hela landet.

Läs mer:

Lillsjöns framtid fast i kommunens byråkrati (25 april 2015)

Lillsjön kan bli naturreservat (19 augusti 2014)

Tungmetaller i Lillsjön (24 april 2014)