Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lilly-Ann är flickan

Hon heter Lilly-Ann Mohlkert och hon dansade till the Beatles "She loves you".

Den lilla flickan i Robin Lindqvists video är hittad.

Det var i måndags ÖP skrev om mysteriet med filmerna. 2010 fann Robin Lindqvist några rullar 8 mm film i en soptunna i centrala Östersund. Han tog med dem hem och klippte ihop materialet till en musikvideo till låten "DJ Ease My Mind", som han och hans frus band Cujo Is a Cat gjort en tolkning av. Videon lades sedan ut på Youtube.

Filmklippen visar bland annat en liten flicka som dansar, som går längs Frösö Strand och som gillar att leka med sin röda barnvagn. Det visas också bilder på fester, utlandssemestrar och julfiranden.

Robin Lindqvist ville hitta flickan och lämna tillbaka filmerna, som han digitaliserat. I går fick han napp.

– Hon ringde i går kväll och vi pratade i 45 minuter. Jag fick svar på mina frågor och jag kan lätt erkänna att jag inte hade många rätt, säger Robin Lindqvist och skrattar.

Den lilla flickan på filmerna heter Lilly-Ann Mohlkert och är i dag 54 år gammal. Hon växte upp på Frösön tillsammans med sina föräldrar och en lillebror. Pappan drev Nordström & Janssons AB Elektriska Ingenjörsbyrå på Prästgatan. Han gillade att filma.

– Han hade alltid en filmkamera eller en kamera i handen, säger Lilly-Ann Mohlkert.

Hur filmerna hamnat i en soptunna är oklart. Lilly-Ann Mohlkert gissar att de blivit kvar i lagerlokalen till butiken genom åren och till slut bestämde sig någon för att rensa ut allt. Hon vet inte om pappan, som gick bort för några år sedan, gjort kopior på alla filmer han gjort. Hon berättar att familjen tittade på dem ibland, vid jul till exempel. Att se sig själv på film, omkring 52 år senare, var en speciell upplevelse.

– Det var helt sjukt att se sig själv. Jag blev jätteglad, säger Lilly-Ann Mohlkert.

Hon minns inte sekvenserna när hon promenerade vid Frösö Strand. Men hon har ett vagt minne av att hon twistade till Beatles "She loves you".

Pappan som ständigt filmade hette Karl-Erik Jacobsson, Han kom från Stockholm men flyttade till Östersund i unga år där han träffade barnens mamma. Han var intresserad av jakt, fiske, resor, film och foto och segelflygning. Han var engagerad i flera föreningar och familjen reste mycket. Sommaren spenderade familjen i skärgården och vintern i Östersund.

– Stugan som man ser i filmen byggdes på ön Yxlan i Stockholms skärgård. Det var också där, under kräftpremiären, som jag dansade till the Beatles i min blåa klänning, säger Lilly-Ann Mohlkert.

Lilly-Ann Mohlkert flyttade från Östersund 1978. Hon läste till biomedicinsk analytiker och jobbar i dag på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset på Södersjukhuset i Stockholm där hon gör ultraljud på barn med hjärtproblem. Just nu doktorerar hon.

Det var hennes lillebror, Kent-Roger Jacobsson, som till slut hittade till musikvideon. Han blev i sin tur uppringd av en kompis som på radion hört om Robin Lindqvist efterlysning i ÖP.

– Jag kände igen oss direkt. Det var en jättefin musikvideo, extremt läckert gjort, säger Kent-Roger Jacobsson.

Han ringde till Robin Lindqvist och erbjöd sig att köpa tillbaka filmerna. Ett erbjudande som fick Robin Lindqvist att skratta.

– De får inte betala ett suröre, det är deras filmer och de ska få dem av mig, säger Robin Lindqvist.

Han har hela tiden, sedan han hittade filmerna och för första gången tittade på dem, drömt om att få räcka över filmerna till den rättmätiga ägaren. Han har digitaliserat allt och kan lätt räcka över en dvd-skiva. Nu har drömmen blivit sann.

– Det var mer omtumlande än jag trodde, jag trodde inte att jag skulle bli så känslomässigt berörd som jag blev när jag pratade med henne, säger Robin Lindqvist och konstaterar:

– Det blev så fantastiskt fint.

Robin Lindqvist och Kent-Roger Jacobsson har bestämt sig för att träffas och ta en fika. Och lämna över filmerna.