Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Linda – ett alternativ till kommunal förskola

Linda Bergstedt bedriver en privat pedagogisk omsorgsverksamhet. Kort sagt är hon en dagmamma som inte är anställd av kommunen. Så här ser hennes vardag ut.

Det var stormigt kring de kommunala dagmammornas vara eller inte vara under den gångna våren. Nyligen kom beskedet att dagmammorna räddas. I Krokomsområdet finns det tio kommunala dagmammor som förutom med dagis också konkurerar med två privata dagmammeverksamheter. Linda Bergstedt är den ena. Som privat företagare skulle inte nedläggningen av dagmammor ha påverkat hennes verksamhet. Däremot står hon själv rätt handfallen utifall hälsan sviker.

– Det finns ingen vikarie för mig. Det är föräldrarna till barnen väl medvetna om. Om jag är sjuk får min man jobba hemifrån och ta över.

Det ställs inte samma krav om pedagogisk utbildning på dagmammorna som på förskolor. Läroplanens mål kan också ses mer som rekommendationer än som regler. Dagmammor skickar in en verksamhetsberättelse och en verksamhetsplan varje år.

Enligt Linda är det viktigt med dagmammor och det finns fördelar jämfört med att ha barnen på dagis.

– De blir en del i en liten barngrupp. Det finns en annan chans att utvecklas och de barn som haft det jobbigt får en lugnare miljö, säger hon.

Det som kan ses som nackdelar är bland annat att Linda blir den enda vuxna auktoritäre bland barnskaran och de begränsningar i möjligheter som en liten verksamhet för med sig. Något som hon är medveten om.

Dagverksamheten innefattar sex stycken barn, det är max antal som är tillåtet att handhålla per vuxen. Med andra ord skulle hon behöva anställa för att kunna utöka verksamheten med fler barn. Något som skulle kunna vara möjligt, men hon inte ser som aktuellt i nuläget.

Tidigare jobbade Linda som sjuksköterska och då hade hon själv barn på dagis. När hon fick sitt senaste barn bestämde hon sig för att vara mammaledig i tre månader och därefter starta upp dagmammaverksamheten. Och inom den lär hon bli kvar.

– Jag vet inte hur länge till jag håller på, men det finns helt klart ett behov av barnsomsorg.