Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Linda Hedenljung: Så jobbade jag

Linda Hedenljung om hur hon arbetade under granskningen.

Annons

Avslöjanden och granskningar börjar allt som oftast med ett tips. Det kan vara ett telefonsamtal från en anonym källa eller ett inlämnat dokument. När det gäller min granskning av projektmedel började det med några rader i tidningen Dagens industri och ett tips om att det fanns en lokal anknytning.

Därifrån inleddes mitt arbete. Jag har begärt ut samtliga handlingar från Tillväxtverket gällande Kvinnobyrån. Jag har ställt frågor om hur verkets arbete fungerar och vad som fallerat. På Länsstyrelsen i Jämtlands län hade man plockat fram en arkivvagn full med mappar och kartonger över samtliga projekt de kunde hitta som har en anknytning till Margaretha Lindbäck. Det är tusentals sidor och jag har tittat på dem alla.

Jag har läst, fotograferat av dokument, kopierat och lagt ett pussel. För att strukturera arbetet har jag fört in fakta i ett excelark. I det arket finns samtliga projektansökningar, vem som är projektledare, vilka finansiärerna är och hur stora belopp det handlat om.

När jag började skriva hade jag en grund av dokument att stå på. Och jag har återvänt till den där arkivvagnen på länsstyrelsen för att kontrollera och säkerställa att all fakta är rätt.

I många granskningar kan det vara så att journalisten tvingas förlita sig på hemliga källors uppgifter. Men så har det inte varit i det här fallet. Några röster är anonyma, men fakta är inte baserat på deras uttalanden.

Det är också alltid så att vi behöver få intervjua alla inblandade personer. Men ibland är det helt ogörligt eftersom de inte vill svara på frågor. Jobbet känns bara halvgjort när nyckelpersonen saknas.

Men någonstans är det så att vi måste sätta ner foten. Vi kan inte låta bli att publicera en artikel enbart för att en person håller sig undan. Under min granskning av projektmedlen har jag sökt Margaretha Lindbäck otaliga gånger och på en rad olika sätt. Först efter en lång tid fick jag prata med henne i några sekunder. Under den tiden meddelade hon att hon inte ville medverka i någon intervju. Därefter lade hon på luren.

Finns det något du vill att vi ska titta på? Mejla direkt till mig eller till nyhetschef@op.se