Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lindholms knep kan bli avgörande

Slutspel och små marginaler. Då blir tekningarna jätteviktiga.

Skönt för Sverige att ha Elias Lindholm då. Stjärnan är en av JVM:s hetaste tekare.

– Det är extra viktigt borta i NHL. De är på oss rätt så mycket om man torskar en där. Och farsan (Mikael) var en rätt duktig tekare också, säger Lindholm.

Den svenska NHL-spelaren och före detta brynäsaren har vunnit 37 av sina 53 tekningar i mästerskapet. Det innebär att Sverige får pucken i drygt 69 procent av fallen när linjedomaren släpper den framför Lindholm.

Med det är han näst bäst i turneringen efter Tjeckiens Patrik Machac.

– Det har funkat bra. Vi har Rod Brin’Amour (assisterande coach) i Carolina som har gett mycket tips. Dessutom har vi Manny Malothra, som troligtvis är en av NHL:s bästa tekare just nu. Jag har fått mycket tips därifrån också och det är kul att det ger resultat, säger Lindholm efter onsdagens ispass i Malmö Arena.

I JVM-slutspelet som börjar på torsdagen kommer det att uppstå viktiga och avgörande situationer, inte minst i matchernas slutskeden. Räkna då med att förbundskaptenen Rikard Grönborg kommer att skicka fram 19-åringen.

– Tekningarna är viktiga i ett slutspel. Vad har jag för procent över 60 va? Då får jag med mig pucken oftare än motståndarlaget så det är bra, säger Elias Lindholm och fortsätter:

– Jag vet också att om man är ytterforward så är det inte det roligaste om man måste börja jaga pucken direkt. Det är bra att få börja med den under kontroll. Jag gör mitt bästa …

Vad är dina knep?
– Det är småknep. I egen zon, om det är på vänstersidan och det är min forehand till exempel, så handlar det om att inte göra för mycket rörelser. Jag gör en rörelse och den ska var hård, säger JVM-stjärnan.

En matt Lindholm vilade i den första gruppspelsmatchen, men tycker att formen är på väg.

– Förhoppningsvis är den perfekt i morgon, säger han.

Då ställs Sverige mot Slovakien i kvartsfinalen och Lindholm ser fram emot att slutspelet ska dra igång.

– Det är slutspelet som man vill spela. Det ska bli kul och man märker lite på gruppen att det är dags, men vi har bra kontroll och kul tillsammans.

Sverige betraktas som storfavoriter efter gruppsegern, men enligt Lindholm finns det ingen risk för underskattning.

– Vi är favoriter till att vinna guldet, så jag hade inte räknat med något annat. Men Slovakien är ett bra lag som spelade jämnt mot Kanada så det kommer att bli tufft i morgon, säger han.