Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Linnea och den blödande öspopen

Linnea Henriksson skapar ett ös utan hejd. Men den svenska popens framtid ges för lite plats.

I cirkustältet är det peppat men glest. Presidenttalet har precis avslutats och republikens jubileumsfyrverkerier smäller av ett startskott som till slut fyller tältet och startar en timma av ös.

Linnea Henriksson jämförs med Veronica Maggio, och visst; de är besläktade, P3:s favoriter. Men här har vi ett mer pampigt sound, och som det ska visa sig: Ett sjuhelsickes ös live.

Linnea verkar njuta och ha det så förbannat kul att det smittar. Den ösigaste yrantimman i mannaminne bjuder Halmstadsdottern på, ackompanjerad av en maskin som skapar en stjärnhimmel av såpbubblor. Hon smäller av "Du söker bråk, jag kräver dans", "Jag vet nåt som inte du vet", "Klassfotot". Det spelas trummor så cymbaler flyger. Hon skriker ut sin pepp och sjunger rakt om basgången, ensamheten och lyckan.

När det är dags för singelexperimentet "Cecilia" levereras ett liknande upplägg som i våras. När singeln skulle släppas kom det varje dag i en vecka nya versioner med olika artister av spåret. Spotify fylldes av olika "Cecilia"-tolkningar men ingen visste vem som låg bakom, som skulle släppa låten "på riktigt". I lördagsnatten presenterar Linnea Marlene som inleder och fyller på i hitens takter.

Förutom att ösa järnet med sitt sexmannaband ger Linnea festivalvärlden en känga. Hon berättar att hon ofta får frågan "Varför är det så få brudar som spelar?" varpå Linnea Henriksson menar att bokare säger att de bokar det som finns att tillgå. Linnea skanderar ut i cirkustältet: "jag vet många bra brudar som kan bokas: Marlene, Brita Persson, Laleh, Rebecca & Fiona och Icona Pop". Någonstans faller brudar mellan stolar. Det är ingen brist på duktiga musiker av kvinnligt kön. Festivaler domineras dock av män och Linnea sätter ord på den förtvivlande känslan: "Vi är väl här för musiken? Vi vill väl göra det här tillsammans?".

I avslutande hemvändar/bortflyttarlåten "Halmstad" sjunger Linnea om att "i kväll skapar vi nya minnen" och det gör vi.

Nästa år bör Linnea ha större scen och större såpbubblor, för att skapa större minnen. Hon skapar fest, lovar.

• Cirkus

• 00.30

Betyg: 5/5

Här hittar du alla recensioner från Storsjöyran 2014