Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Linnea och Linnéa glider lätt på glatta isen

Barn och unga är välkomna
till Curlinghallen i Östersund.
Bland andra har två 9-åringar från Frösön fångats av curlingsporten.

Annons

– Vi har redan tagit blått kort, förklarade 9-åriga Linnea Krusenberg när Lilla ÖP kom på besök under curlingträningen vid 18.30-tiden förra onsdagen.

Hon tränade tillsammans med sin jämnåriga kompis och klasskamrat i 3-4:an i Vallaskolan, Linnéa Svedberg.

Curlingens blåa motsvarighet till golfens ”gröna” kort får man när man visat att man kan dra iväg med curlingstenen över isen på tre olika sätt – och välavvägt med precision.

Det handlar om att glida längs isen och skjuta iväg den närmare 20 kilo tunga stenen så att den stannar 45 meter längre bort inne i ”boet”, som ser ut som en stor pricktavla. Man ska krocka bort en curlingsten som ligger mitt i boet, och så ska man lägga en sten framför boet så att den täcker, ”garderar”, en sten som redan ligger inne i boet.

ifjol som Linnea K provade på curling för första gången. Hon blev medlockad till Curlinghallen av Linnéa S.

– Det var kul och så var det halt, säger 9-åriga Linnea K.

Linnéa S hade upptäckt curling bara någon vecka tidigare. Det var när hon följde med sin pappa Joakim och hans arbetskamrater på företaget Combisafe till Curlinghallen.

– Det var roligt.

Förutom curling så håller hon även på med fotboll.

– Curling är roligare.

som är med i scouterna spelar också fotboll, och badminton. Trots den påtagliga glädjen under curlingträningen så är det inte curling som är favoritsporten.

– Badminton tror jag.

Det har gått bra i VM och OS för både kvinnor och män från Jämtlands län. Men varken Linnea eller Linnéa har ännu några drömmar om mästerskapsmedaljer.

Svaret på frågan om de ska tävla i curling är ett ”kanske”.

år kan de vara med i stora Sverigecupen där unga och äldre spelar tillsammans.

När de för några veckor sedan klarade grundproven och fick sina blåa kort fick de också varsin sop med rött skaft och mikroduk i stället för sopstrån.

För att få vara med i curlingklubben så betalar de en medlemsavgift på 300 kronor per år. Då får de även gratis låna stenar och halksulor så att de glider bra på isen, och sopar om de skulle ha glömt sina egna hemma.

Linnea K tycker att det är billigt.

– Till exempel ridskolor kostar jättemycket.