Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Linus griper in igen

Förebilden har visserligen vandrat till de sälla betes-markerna. Men i böckernas värld lever geten Linus vidare och nu kommer tredje boken om honom.

Allt började egentligen med en årskalender.

– Det var till 2011 som jag skapade en kalender med min egen get som förebild för ett antal bilder, berättar Rolf Kjellberg, bosatt i Sölvsved strax söder om Kall och som i många år lett en konstskola i Åre kommun och är van att jobba med bild.

Kalendern ledde till samtal med lokala förlaget Jengel och på senvåren samma år utkom första boken om Linus. Tvåan kom i fjol vår och i morgon, tisdag, är det boksläpp på Östersunds bibliotek.

Den här gången tar geten hjälp av småfolket under jorden för att kunna gripa in i en högst högaktuell politisk fråga. Några slipsklädda herrar söderifrån vill bryta uran i trakten, men det lyckas Linus och hans vänner avstyra, efter visst besvär.

Både bildvärlden och bokens själva utformning anknyter lekfullt till Elsa Beskows klassiska saga från 1901 om Putte i blåbärsskogen.

– Jag leker fram historierna. Exempelvis får Linus hjälp via ett litet flygplan i balsaträ som jag byggt själv någon gång. Och Linus är själv så påhittig att man blir rent imponerad, säger Rolf med plirig blick.

Hemma i Kall finns nu planer på att göra ett småfolksmuseum, där även Linus finns med, Rolf har gjort ritningar och ska bygga en fullskalemodell för en tänkt placering nära hembygdsgården.

Inför boksläppet har Rolf tagit fram vykort med bilder på Linus och vid träffen på Östersunds bibliotek imorgon medverkar Trio Linus, vars nestor Calle Hernmarck skrivit nya visor som herrarna kommer att framföra, inklusive en särskilt gånglåt tillägnad Linus.

Rolf och trion har också planer på att skapa ett musik- och berättarprogram till sommaren.

Linus själv kom ursprungligen från en av de getgårdar i Skärvången som levererar råvara till ysteriet där. Han avled dock tidigare i år, nio år gammal, och förärades en begravning där prästen i Kall medverkade, samt en egen gravsten.

Linus har engagerat sig i heta lokala frågor även tidigare, exempelvis mot den numera nedlagda strippklubben i Mörsil, i vars närhet man kunde se en affisch där Linus klargjorde att "inte ens jag som är bock vill gå till strippklubben".

– Linus var alltid sådär förståndig, säger Rolf Kjellberg och ler under sin vita lugg.

Rolf Kjellberg passade på att infoga ett plan i balsaträ i historien denna gång.

Tisdag kväll presenteras tredje boken om geten Linus.