Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lisa Magnusson: Prideparadens extremvänster är hycklare och moralister

Imorgon går den årliga Prideparaden genom Stockholm. Den är en brokig samling av glitterbögar, batucadatrummor, motorcykelflator, företag, visselpipor, gaysvennar, nostalgidisco, politiker, stolta föräldrar till homo-, bisexuella och transbarn, ja, och så det maskerade block som kallar sig Rosa/svarta.

Rosa/svarta består av aktivister från bland annat organisationen Antifascistisk Aktion, AFA, som officiellt klassas som våldsbejakande vänsterextremister. Själva menar de att de har en "frihetlig socialistisk grundsyn".

Så frihetliga är de att de varken tål poliser, moderater, liberaler eller "andra nazister" i Prideparaden. De kräver med andra ord att alla som är homosexuella, bisexuella, transpersoner, queera, intersexpersoner eller asexuella också ska vara socialister. För det är ju vad de säger när de försöker ta över en parad som inte är deras, och skrämma iväg alla som ser världen på ett annat sätt än de; som är annorlunda.

Det är så sorgligt, allting. Och djupt ironiskt.

Rosa/svarta är emot "hyckleri och kapitalism", det meddelar de på det multinationella företaget Facebooks sajt, via sina superkapitalistiska laptops och Iphones får man förmoda. Mm, det är svårt att vara 100 procent konsekvent, så svårt att inte ens Rosa/svarta klarar det. Men det märker de inte själva, och det är också kännetecknande för moralister, för fundamentalister:

De är så upptagna med att alla andra är och gör fel att de inte reflekterar över sådant som att det visserligen är sant att borgerligheten har ett riktigt skamligt förflutet vad synen på sexuella minoriteter anbelangar, men att detta i allra högsta grad även gäller deras egen ideologi.

För socialismens fader, Karl Marx, var inte queer. Han kämpade inte för gayrörelsen. Faktiskt sade han ingenting om den. Hans tystnad, och hans envetna tonvikt på klass, används än idag av hans anhängare som en ursäkt för att strunta i kvinnor, strunta i andra förtryckta grupper.

Det fanns då, och finns ännu, en stark falang som menar att samkönade relationer bara är "borgerlig dekadens". Och de andra socialistiska förgrundsgestalterna var ännu värre.

Friedrich Engels kallade homosexualitet för "extremt onaturligt", och Vladimir Lenins styre var inne på samma linje. Josef Stalin fängslade både homosexuella och transpersoner. Mao Zedong förespråkade kastrering av alla "sexuella avarter". Fidel Castro skickade dem till arbetsläger.

Den andan syns fortfarande spår av. I inget kommunistiskt eller socialistiskt land har homosexuella ens den grundläggande mänskliga rättigheten att gifta sig med den de vill. I Indien, Bangladesh och Sri Lanka är all annan kärlek än den mellan man och kvinna straffbar med upp till tio års fängelse. I Tanzania ger den livstid.

Socialismen har orsakat ett rent ofattbart lidande. Men arvsynd är en dålig idé. Rosa/svarta är inte ansvariga för vad andra har gjort i ideologins namn. Man kan bara ställa dem till svars för det de själva gör, och det de gör är alltså att försöka skrämma bort till exempel gaypoliser och de poliser som solidariserar sig med Priderörelsen.

Det är inte frihetligt. Det är tvärtom att försöka tvinga tillbaka utvecklingen så att den ska passa in i deras egen trångsynta idé om en värld där alla som inte är Rosa/svarta är onda, och ingen någonsin förändras. Jag hoppas att de överöses av färgglad konfetti imorgon, och att deras idiotiska slagord dränks av Gloria Gaynors klassiska Pridedänga I Am What I Am; jag är vad jag är.

…

LÄS MER: Rosa-svarta blocket vill stoppa Pridedeltagare