Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liseberg stämmer tillverkare

Nöjesparken Liseberg stämmer tyska tillverkaren Huss Maschinenfabrik efter olyckan med åkattraktionen Rainbow förra sommaren.

Annons

Olyckan med Rainbow, i form av en tvärställd flygande matta, inträffade i mitten av juli förra sommaren. På grund av en trasig drivaxel rasade den 41 ton tunga attraktionen i marken.
Av de 36 passagerare som fanns ombord fördes 18 till sjukhus. Ingen av dem fick livshotande skador, men två män fick frakturer.
– Vi har nu stämt tillverkaren, säger Lisebergs vd Mats Wedin.
– Vi har inte stämt dem för att få ekonomisk ersättning till Liseberg utan det handlar om deras produktansvar.
Brusten svets
En materialanalys av den trasiga drivaxeln visade att det var en svets som brast och orsakade olyckan.
– Det handlar alltså om ett rent tillverkningsfel.
– Genom stämningen hoppas vi få klart med vilket ansvar tillverkaren har mot alla de som färdas i deras attraktioner, säger Mats Wedin.
– Vi gör det också för att få rätt för de passagerare som fanns med vid olyckan.
Efter olyckan togs Rainbow permanent ur drift. Tillverkaren stoppade också samtliga 40 attraktioner av samma typ som fanns i världen.
Satsar 100 miljoner
På lördagen slår Liseberg upp portarna för årets säsong. Inför säsongen har nöjesparken satsat på två ny åkattraktioner och omfattande renoveringar.
Den nya attraktionen för de större gästerna heter Hanghai och är utformad som en snurrade platta som gungar fram och tillbaka i en vagga. När plattan är högst upp befinner den sig 17 meter upp i luften.
De mindre gästerna har fått en ny berg- och dalbana. Den heter rabalder och banan är 222 meter lång. Rabalder ersätter den gamla Cirkusexpressen.
Restaurang Värdshuset har fått en ordentlig renovering och kommer att återinvigas senare i sommar.
– Sammanlagt har vi satsat 100 miljoner på de nya attraktionerna, säger Mats Wedin.

Mer läsning

Annons