Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liszts 200-årsjubileum firas med två konserter

För ett par veckor sedan skulle pianisten och kompositören Franz Liszt ha fyllt 200 år.

Jubileet firas i Östersund med två konserter, först ut är en orgelkonsert i Hoppets Kapell i morgon, då organisten Nicklas Strandberg framför musik av Liszt.

Bland annat kommer han att framföra det klassiska verket ”Requiem for Organ”.

– Egentligen har vi två jubilarer i år, Franz Liszt och Jean Alain, men jag tycker att Liszt är lite tyngre och mer ovanlig, därför valde jag honom, säger Nicklas Strandberg.

Franz Liszt är en av världens största och mest mytomspunna pianister. Han föddes i Ungern men skickades tidigt till Wien för att lära sig spela piano. Än i dag anses han vara en av historiens främsta pianister. 1865 prästvigdes han i Rom, en period i hans liv som Nicklas Strandberg gärna vill framhäva.

– Han var ju den här enorma virtuosen och stjärnskottet i Paris i mitten av 1800-talet, men man har missat lite av det sista från Liszt, efter att han prästvigdes. Där föddes en helt ny genre av Liszt som var lite mer innerlig, säger Nicklas Strandberg och fortsätter:

– Det är en otroligt spännande period och måste ha varit väldigt omvälvande för honom själv.

När Liszt prästvigdes skrev han körverket ”Missa Choralis” till påven. På söndag kommer Östersunds Oratoriekör framföra just det stycket i Stora Kyrkan, där det dessutom finns en Liszt-orgel. Mirella Sarp spelar på orgeln medan Nicklas Strandberg leder kören.