Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Litauiska Anna Sidorenko premiärspelar i Ånn

Sedan drygt ett år tillbaka bor den litauiska dragspelaren Anna Sidorenko i Ånn. Lördag 23 november spelar hon på Ånns värdshus och det blir hennes första offentliga uppträdande i länet.

– Det blir allt från klassiskt till jazz och pop. Många tror att dragspel bara är folkmusik och jag vill visa att det kan vara så mycket mer, säger Anna Sidorenko.

Hur känns det inför spelningen?

– Det är första gången jag har en riktig spelning i länet, så jag hoppas att alla kommer vara nöjda. Det blir ett litet experiment, kan man säga.

Hon spelar, i alla fall än så länge, inga egna kompositioner.

– Kanske blir det i framtiden, men inte just nu.

Den senaste månaden har 25-åriga Anna spelat på flera äldreboenden i Åre kommun – i bland annat Järpen, Kall och Hallen – i ett projekt med Studieförbundet Vuxenskolan. Då har det varit svensk folkmusik på programmet.

Anledningen till att hon hamnade i Ånn är att hennes mamma bor där och arbetar som kock på värdshuset. Mamman och brodern har bott i Sverige i ungefär fem år.

Själv flyttade Anna till Sverige i juli 2012, men kan ändå göra intervjun helt på svenska.

– Det är inte så svårt, säger hon och skrattar.

Hon kom till Ånn efter att ha gjort klart sin utbildning i Litauen, där hon pluggat till dragspelslärare. Hon har spelat dragspel i ungefär 20 år och det är pianodragspel som gäller.

– I Sverige är det ganska vanligt med knappdragspel, men i Litauen är pianodragspel det vanliga.

Under kvällen på Ånns värdshus kommer även jojkaren, sångerskan och låtskrivaren Tanja Nordfjell att uppträda.