Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Lite som en porlande fjällbäck"

En både vacker och fascinerande bok.
Men inte helt utan invändningar.
Varför får vi exempelvis veta mer om honom än om henne?

ÖP:s digitala läsecirkel chattade på onsdag kväll sedan vi läst två tredjedelar av Fredrik Sjöbergs essäbok "Ge upp i dag - i morgon kan det vara försent".

Det kom närmare 120 inlägg under en timmes livesänd chatt på op.se

Boken handlar om de båda konstnärerna Olof Ågren (1874-1962), född i Alsen, och den tyskfödda Lotte Laserstein (1898-1993). Det blir också allt tydligare att boken lika mycket handlar om Sjöberg själv och hans drivkrafter.

"Jag tror att Sjöberg försöker hantera sina egna ambitioner genom att titta på andras. Han verkar kastas mellan å ena sidan viljan att producera och bli erkänd, å andra sidan att bara strunta i alltihop", menade Katarina Bromée och övriga höll med.

"Varför håller man på?" är ett återkommande tema hos Sjöberg. I boken blir Åberg exemplet på en konstnär som slutade måla, tappade lusten, medan Laserstein fortsatte måla, enligt Sjöberg trots att hon visste att hon blev sämre.

Så varför fortsätter man då, det var en fråga som engagerade cirkeln:

"Hon kanske fortsatte för att hon tyckte om att göra det, det spelade kanske ingen roll för henne att kritikerna inte gillade henne längre. Och det är väl fint så. Gör man konsten mest för sin egen skull eller mest för andras?" frågade sig Martin Hanberg.

Flera deltagare retade sig på en del av Sjöbergs formuleringar, skulle han skriva så om en man? Här tände diskussionen till lite och cirkeln var för en gångs skull lite oenig.

Alla är dock ense om att formgivningen är läcker och att läsupplevelsen förhöjs av att författaren skriver in sig själv i berättandet - och tryfferar det med en rad disparata anekdoter.

Kanske vill han visa sig lite duktig också, föreslog Katarina.

Theres Agdler beskrev dock berättarstilen "lite som en porlande fjällbäck".

Nästa onsdag kl 20.00 har vi läst ut hela boken och chattar om våra samlade intryck.

Och torsdag 13 februari kl 18.30 finns Fredrik Sjöberg på plats på Östersunds bibliotek för ett författarsamtal.

Välkomna att följa oss!