Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liten maskin gör jobbet miljövänligare

/
  • Mats Eriksson från Hölje utanför Lit satsar på en liten skogsmaskin för ett miljövänligare jobb i skogen.
  • Den lilla trecylindriga dieselmotorn är bara 25 hästkrafter stark. Foto: Lars Dahlström

Han satt i sin skotare och funderade på ett annat sorts skogsbruk.
Ett mer miljövänligt och klimatsmart.

Annons

– I dag tar vi ju tillvara så mycket som möjligt av det som blir vid en avverkning. I sommar ska jag exempelvis köra grot med min skotare men vid gallringar och röjningar lämnas ofta det mesta. Inte nog med att det är ett slöseri, det blir ju fult i skogen också, säger Mats Eriksson från Hölje utanför Lit.

noga följt utvecklingen i skogsmaskinbranschen och när Vimeks 606 Biocombi lanserades i somras slog Mats till.

För 750 000 kronor plus moms blev maskinen hans. En slags miniskotare som både klipper av träd och fraktar dem.

– Den passar i sena röjningar och i dåliga gallringar. Maskinen kan hantera virke mellan 5 och 17 centimeters grovlek, säger Mats som hela vintern provkört sin nya maskin.

– Den fungerar väldigt bra även om det inte får vara allt för mycket snö, säger Mats.

Tanken är att ta fram det klena virket till väg. Sedan får det torka ett år innan flisningen sker på plats för vidare transport till Jämtkraft eller andra som använder biobränsle i sin verksamhet.

– Jag har själv 200 hektar skog och där ska jag använda maskinen men tanken är att också jobba åt andra. Det här är något nytt, det är miljövänligt, bra för klimatet, energisnålt och allt fler vill ju köpa biobränsle, säger Mats Eriksson.

Han kallar maskinen drivare då den både fraktar och skördar.

tre ton och kan lasta tre ton. Den är bara 180 centimeter bred och den lilla trecylindriga dieselmotorn ger som mest 25 hästkrafter.

– Jag är väldigt övertygad om att det här är ett på alla sätt bra sätt att sköta skogen. Bland annat gör maskinens låga vikt att det knappt syns där man kört. Utsläppen är också små och jag är övertygad om att miljötänkandet bara kommer att bli större, säger Mats Eriksson vars största intresse inte oväntat är just skog.

– Jag kan inte förklara varför. Det handlar inte om ekonomi utan någon slags fascination över det som växer, säger Mats Eriksson.

Mer läsning

Annons