Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liten turistavgift kan ge stora slantar

Små avgifter inom handeln kan betyda mycket i glesbefolkade områden. En extra krona per plastpåse i affären ger Frostviken en möjlighet att utvecklas.

I januari påbörjades projektet med att införa turistavgift i Frostviken. Förhoppningen är att ett litet påslag vid en bilreparation eller inköp av pelargoner ska ge ökade servicemöjligheter både för turister och fast boende.

– Nio företag har anslutit sig sen i januari. Vi önskar att vi ska få fler att ansluta sig, det ger ju mer när man arbetar tillsammans, säger Kicki Stenvall på turistbyrån i Gäddede.

Hon sitter i naturrummet på turistbyrån, en miniatyrvärld av allt det Frostviken har att bjuda på – fjäll, djur, geologiska skapelser och inte minst den samiska kulturen.

– Vi vill mycket och vi hoppas att folk ska komma hit i stället för Åre. Vi kan ju inte erbjuda klubbar och butiker men vi har så mycket annat, säger hon.

Frostviken ingår i regionen Vaajma i nordligaste Jämtland med bland andra en del av Krokom och norska Lierne och Røyrvik.

Turistavgift infördes för några år sedan på den norska sidan och det har fallit väl ut. Lierne har fått in 200 000 kronor sedan de började och har bland annat rustat upp skidspåren och satt upp en tv i väntrummet på läkarmottagningen.

Frostviken, med sina 980 fasta invånare och små skatteintäkter, är först i Sverige med att införa en liknande modell.

Meningen är att de extra pengarna ska kunna användas till att rusta upp vandringsvägar och arrangera aktiviteter.

– Man måste ha trivsel för att få folk att stanna kvar och för att få folk att flytta hit, säger Kicki Stenvall.

Än så länge har projektet inte utvärderats och Kicki Stenvall vet inte vad pengarna kommer att användas till. De involverade företagen får alla vara med och avgöra hur de ska spenderas. Även privatpersoner kan lämna in förslag inför utvärderingen som ska påbörjas i september. De involverade hoppas att de extra pengarna ska kunna göra nytta.

– Behovet av avgiften handlar mycket om att vi är få som bor här och betalar skatt så kommunerna kan inte upprätthålla standarden, säger Anna Jonasson, vice ordförande i den ideella föreningen Mervärde Frostviken, som driver projektet som en del av regionprojekt Vaajma.

De samarbetar över norska gränsen och hoppas kunna riva ner de hinder som gränsen utgör för gränshandel mellan mindre företag, fiberutbyggnad och mycket mer som kan bidra till en positiv utveckling i den glesbefolkade regionen. Och intresset är stort från annat håll.

– De har till och med hört av sig från Frankrike och frågat hur vi jobbar. Det är ett jättejobb att administrera men det är lättare om någon börjar, säger Anna Jonasson.

Vanligast är att turister betalar extra för övernattning, men i Vaajma involveras flera branscher. Det återstår att se om investeringarna gör någon skillnad på demografin i regionen, som är ett av målen med regionprojektet.

– Det är för tidigt att se effekterna på till exempel in- och utflyttning ännu, men de 200 000 som de fått in i Lierne, det är tryggt för dem att veta att de kommer varje år, säger Anna Jonasson.