Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Litet och personligt i Kaxås

När jordbruket blev för tungt tänkte Lisbeth Genstrand att hon skulle börja sy egna kläder i naturmaterial och sälja.

– Men jag upptäckte att det var lättare att sälja färdiga kläder, berättar Lisbeth som har butiken Ateljé Lisbeth i Kaxås.

När lokalen, som tillhör byalaget, stod tom såg hon sin chans att öppna en egen butik. Och så blev det, ”Ateljé Lisbeth” slog upp portarna i Kaxås 2004.

– Först var vi tre stycken som delade på den här lokalen. Det var jag, en som sålde barnkläder och en som sålde mattor. Men nu är det bara jag och det börjar nästan bli lite trångt, säger Lisbeth.

Även om butiken bara har öppet två dagar i veckan är det fullt upp för Lisbeth Genstrand

– Kunderna får ringa och är jag bara hemma så får de gärna komma, säger hon.

Lisbeth trivs i sin lokal som hon kallar för tre rum, eftersom butiken består av just tre rum. Ett rum för kläder, ett för smycken och ett där hon har hantverk och tavlor. I rummet med hantverk och tavlor kan grupper samlas kring ett stort bord för privat shopping på kvällstid.

– Jag pratar om smycken och visar olika kombinationer av kläder, säger Lisbeth.

Att det är en annorlunda butik kan man ana när Lisbeth berättar om hur gruppkvällarna kan se ut.

– Folk springer omkring i bh och trosor och får smakråd från flera personer. Det blir mer personligt än om det är i en galleria och handlar. Där måste de bära med sig kläder in i provhytten, berättar hon.

Förutom att sälja kläder, smycken, tvålar och böcker låter Lisbeth Genstrand konstnärer ställa ut och sälja tavlor hos henne. Och som om inte det vore nog ska hon börja arrangera stick-kaffe, där folk får komma och fika och pyssla med olika handarbeten.

– Jag säljer inte garn än, men jag får kanske börja med det, säger Lisbeth och skrattar.

– Det är roligt eftersom man får mycket uppskattning från folk som kommer tillbaka flera gånger, stamkunderna gör att man vill fortsätta, säger Lisbeth.

I sommar har det gått fem år sedan Lisbeth Genstrand öppnade sin butik.

– Då blir det jubileum, säger hon.