Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Litterära kvällar med fortsatt hög kvalitet

– Snart måste vi ha större lokal, utbrast galleristen Lars Bolin nöjt på onsdag kväll när fjärde upplagan av "Sätt litteraturen på Jämtlandskartan" genomfördes i Östersund.

Denna lågintensiva men högoktaniga lokala litterära rörelse fortsätter att samla intresserade och uppenbart nöjda åhörare.

Om vart annat bjöds denna kväll både spontant och genomarbetat material, där berättarglädjen var svår att missta sig på.

Gunilla Johansson som häromåret gav ut en ytterst välskriven kortroman berättade engagerat om Stina Aronson, vars böcker återutgivits på senare år, inte minst sedan klassikern "Hitom himlen" fått ännu en renässans.

Med avstamp i Margit Abenius´ biografi gjorde hon inkännande läsningar och tolkningar av både "Feberboken" och "Hitom himlen":

– Tidigare hade jag haft uppfattningen att Aronson knappt skrev något alls under sina år i Östersund. Men när jag studerat henne drar jag slutsatsen att hennes kanske viktigaste år var just i Jämtland. Det var här hon hittade mycket av sin röst som sedan även återkom efter genombrottet.

Hans Månsson, vars fotoutställning fortfarande visas hos Bolin, berättade engagerat och känsligt hur den kom till och resulterade i både bok och seminarium.

Bibliotekarien Bengt Engdahl gav en medryckande beskrivning av fjällpionjären Torsten Boberg som långt innan han på 50-talet drev Trillevallen var en erfaren friluftsman.

En dramatisk fjälltur redan 1913 finns beskriven och omarbetad vid flera tillfällen och en inspirerad Engdahl utvann här kärv poesi ur Bobergs många fjällböcker, samt mera poetiska beskrivningar av exempelvis Vålåns humörskiftningar på sin väg ner mot ottsjön.

Slutligen läste Theres K Agdler den novell som hon nyss fått publicerad i "Ny text" - en klaustrofobisk skildring av en kvinna som förvandlar sin lägenhet till en kokong som skyddar mot verkligheten.

Nästa ordinarie möte är 15 september, men med lite tur kanske det blir en extra sammankomst redan i sommar. Det lär bli fullsatt även då.