Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Litteraturkvällarna växlar upp sig

Det lyckade och superlokala initiativet ”Sätt litteraturen på Jämtlandskartan” tar nu ett kvalitativt språng och kliver på torsdagskvällen in på Länsbiblioteket.

På plats finns både rättvist hyllade Kristina Sandberg, uppvuxen i Sundsvall, och högaktuelle Peter Lucas Erixon.

Det var i fjol som ordföranden Magnus Ottelid och några andra aktiva från Norrländska Litteratursällskapet (Norr-Litt), tillsammans med galleristen Lars Bolin drog i gång kvällarna där olika författarskap med bäring på Jämtland presenteras.

Den lokala kopplingen har varit allt från infödda jämtar, som Carl-Göran Ekerwald till Nobelpristagaren Halldor Laxness, som råkade vistas här en kort period.

Mötena har efterhand blivit så välbesökta att de nu vuxit ur galleriets lokal-er, och i morgon kväll toppar man formen med några högst aktiva nutida författare.

Peter Lucas Erixon som nyss gav ut sin dramatiska ”Silversnöret” kommer att berätta om Ing-Marie Erikson från Sikås, som fick ett lika massivt som skandalomsusat genombrott med den utmärkta romanen ”Märit” på 1950-talet.

Dessutom kommer Anne- Sofie Sundholm att tala om Peter Lucas Erixon, hon gav för något år sedan ut en omfångsrik bok med titeln ”Frågan är JA, en skönbok i inbildning”.

Norr-Litt har redan tidigare anlitat författaren Kristina Sandberg som föreläsare och vid torsdagens möte kommer hon nu att berätta om sitt författarskap. I helgen ger hon dessutom en skrivarkurs för intresserade.

I fjol utkom hennes fjärde roman ”Att föda ett barn”, vars huvudperson Maj är uppvuxen i Jämtland på 1930-talet, och boken tar sin utgångspunkt här innan Maj flyttar till Örnsköldsvik.

Boken som nominerades till Sveriges Radios romanpris i fjol är första delen av en trilogi, som rimligen följer Maj och hennes familj fram till modern tid.

Själv är Kristina Sandberg född 1971 i Sundsvall och bor numera i Haninge med maken Mats Kempe som också är författare. Hon är verksam som psykolog och många av hennes karaktärer är intressant tecknade.

Hennes huvudpersoner är kvinnor, både äldre som befinner sig i pressade situationer eller unga hästflickor som i ”Insekternas sång” från 2000.

I en webbintervju har hon beskrivit ett av sina teman som ”vad rädsla gör med oss. Rädsla att inte passa in, rädsla att inte kunna leva som man ”ska”, vad det nu består av”.

I samma intervju säger hon att ”en del av mitt litterära projekt handlar om att undersöka rum och platser som uteslutits ur det litterära finrummet”.

Och på frågan varför hon skriver svarar Kristina Sandberg där:

”Det har med lust och nödvändighet att göra. En i grunden ganska optimistisk tro att vi kan förmedla oss till varandra över tid och rum genom litteraturen. Också kring det mest förbjudna”.