Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Litteraturpristagaren avslöjas

Blir det en man som vanligt? Eller väljer Svenska Akademien en kvinna för första gången sedan Herta Müller?

I dag fick vi veta vem som är årets Nobelpristagare i litteratur.

Peter Englund trädde klockan 13.00 ut till det väntande pressuppbådet i Börshuset i Stockholm och meddelade att Alice Munro fick årets pris.

Gissningsleken pågick en längre tid. Medier, bokförlag, läsare och vadslagningsbyråer spekulerade kring ständigt återkommande namn som japanen Haruki Murakami, syriern Adonis och amerikanska Joyce Carol Oates. Vitryskan Svetlana Aleksijevitj och norrmannen Jon Fosse är två något nyare namn som nämndes i gissningsleken.

Alice Munro blev den första kvinnan sedan Herta Müller 2009 och blott den trettonde kvinnan av sammanlagt 110 pristagare.

Alice Munro föddes 10 juli 1931 i Wingham, Ontario, och är en kanadensisk författare. Sedan debuten 1968 har hon uteslutande publicerat novellsamlingar med den reservationen att hennes andra novellsamling Lives of Girls and Women (1971) av vissa kritiker har betecknats som en roman.

Munro har, förutom Nobelpriset i litteratur, mottagit en rad priser.

Biografi i urval:

1968 – Dance of the Happy Shades
1974 – Lives of Girls and Womes
1979 – The Beggar Maid
1982 – Jupiters månar
1986 – Kärlekens vägar
1990 – Äpplen eller apelsiner
2001 – Kärlek, vänskap, hat
2010 – För mycket lycka
2013 – Brinnande livet