Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Litteraturvärlden mer jämställd på 1800-talet

Litteratur

Under den viktorianska eran förekom kvinnliga författare och karaktärer oftare i litteraturen än under större delen av 1900-talet visar en ny studie, rapporterar The Guardian.

Ett forskarteam från universitet i Illinois och Kalifornien har analyserat fler än 100 000 romaner utifrån kön. Genom en algoritm har akademikerna kartlagt könsfördelningen i litteraturvärlden – både karaktärer och författare – från 1780 till 2007 i en databas.

Resultatet visar att könsfördelningen var relativt jämn i författaryrket under 1800-talet. Under första halvan av 1900-talet sjönk däremot antalet titlar skrivna av kvinnor till endast en fjärdedel. Även kvinnliga karaktärer minskade.

Det tror akademikerna beror på att författarens status blev högre i samhället under 1900-talet, vilket lockade fler män in i yrket.

Studien visar även att kvinnor skriver böcker med karaktärer som är relativt jämt fördelade mellan könen – medan män oftast skriver böcker om män. Bara mellan en tredjedel och en fjärdedel av karaktärer i böcker av manliga författare är kvinnor.

Moa Lindstedt/TT