Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Litzell hjälte på Manhattan College

Lowe Litzell har tagit hem fina titlar åt sitt Manhattan College under året.
I lördags segrade han i en av USA:s allra äldsta friidrottstävlingar.
– Att jag flyttade hit är det bästa jag har gjort i mitt liv, säger han.

Sporten når Östersundskillen på telefon från ett morgonpass tillsammans med sin tränare Dan Mecca. Och det är honom vi har ringt för att nå Lowe.

"Jag hörde att ni skulle ringa. Vänta så hämtar jag vår mästare", säger han.

Östersundskillen ställde upp i IC4A-championship i New Jersey, en collegetävling i friidrott som har funnits i 137 år. Hela östkusten fanns representerad där i helgen. Tävlingen hölls på Princeton University Stadium och Lowe Litzell – rankad tvåa inför mästerskapet – gick inte att rubba. Publikstödet var stort.

– Jag vann med mitt tredje kast och det var väldigt många som klappade händerna. En mäktig känsla.

Direkt när han släppte släggan kände han att det var ett bra kast.

– Det blev 64.75. Och sedan var jag ohotad i tävlingen.

Efteråt fick Lowe berättat för sig att bara tre förstaårsstudenter vunnit tävlingen under de senaste 30 åren. Litzell, som bara för ett år sedan brukade ta sexans buss från Torvalla in till centrum för att träna, var hjälte på Manhattan College.

– Det finns en stark vinnarmentalitet här. Du ska vinna och du ska vinna för din skola. Det handlar om att visa att vår skola är bäst, säger Lowe Litzell, som har utvecklats enormt i USA.

– Jag har ökat 6-7 meter i slägga och trivs verkligen med att träna här. Men utvecklingen beror också på att jag la en väldigt bra träningsgrund hemma i Östersund tillsammans med min pappa (Christer Litzell), säger han.

Redan nästa helg väntar en ny tävling i Jacksonville, Florida. Lowe Litzell har vunnit hela åtta av nio tävlingar för sitt universitet och det stora målet är finalen i Oregon. Dit går de 12 bästa från tävlingen i Florida.

Vid sidan av idrotten studerar han finans, men det har också blivit en hel del utflykter på Manhattans gator. Lowe som studerar i Bronx, norr om Manhattan, har 30 minuter in till Times Square.

– Jag har haft otroligt roligt och träffat många nya kompisar. Det är verkligen staden som aldrig sover och det finns något att göra hela tiden. Jag har bland annat gått på mycket konserter.

I förra veckan bar det av på en kryssning på Hudson river.

– Vi åkte förbi Frihetsgudinnan på natten. Det var vackert.