Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Live: Arenaplanerna lagda på is

Det kommunala beslutet om utseendet av multiarenan i det nordöstra hörnet av Stadsdel norr dröjer till tidigast veckan före lucia.

Fler än den nödvändiga tredjedelen av fullmäktigeledamöterna röstade på torsdagskvällen igenom en återremiss.

– Det finns två skäl. Det ena är att världsekonomin är i stor oro. Vad kommer att hända med ränteläget och skatteintäkterna? Det kommer att påverka driftkostnaderna för den nya arenan. Det andra är att skidstadions utvecklingskostnader handlar om kanske 100 miljoner i investeringar, sa Centerns gruppledare Carina Zetterström som lade förslaget om återremiss.

Förslaget upprörde den rödgröna majoriteten som från talarstolen ifrågasatte varför Centern och de flesta i den övriga borgerliga alliansen sa nej nu när det sade ja i kommunstyrelsen 11 oktober.

Mest öppet ilsket var kommunalrådet Karin Thomasson (MP).

– Jag blev alldeles bestört när jag fick höra förslaget, sa hon och påminde om tidigare återremisser och talade om förhalning.

– Väntar vi måste vi ofrånkomligen börja lappa och laga, plåstra och bandagera.

Karin Thomasson talade om då nödvändiga insatser i Z-hallen och bandyns Odenvallen. Driften av de två kostar i dagsläget omkring 3,5 miljoner kronor per år.

Hon visade en projicerad bild där den årliga driftkostnaden för den nya arenan med två ishallar, en gymnastikhall och en bandyplan är 9,6 miljoner kronor. Men den sjunker till 6,1 miljoner när man lagt ned Z-hallen och Odenvallen.

Hon jämförde driftkostnaderna för Storsjöbadet som är ungefär 9 miljoner kronor per år, Sporthallen med 5,5 och Jämtkraft Arena med 2 miljoner kronor per år för driften.

Efter en lång debatt där båda sidor talade om ansvar för arenainvesteringen på 260 miljoner kronor så trängde i slutet av debatten tonerna av Beatles "Revolution" in i Brantingsalen i OSD, gamla Folkets Hus.

Det var det brittiska kopiebandet Mersey Beatles som spelade inför fullsatta läktare i den angränsade PB-salen.

Under själva omröstningen hördes ”Here comes the Sun".

Det var 30 av de 67 kommunfullmäktigeledamöterna som röstade för en återremiss.

Frågan kommer nu upp igen vid kommunfullmäktige 8 december.

Men en majoritet i fullmäktigeförsamlingen sa nej Folkpartiförslagen att utreda alternativ till den nu gällande, men vilande, R3-placeringen på Stadsdel norr och att därefter överväga en folkomröstning.

---------------------------------------------------------------------------------

18.00: Nu har fullmäktige startat. Uppropet håller på just nu.

18.02: Nu har fullmäktige avklarat punkten som handlar om nya ledamöter och ersättare i olka politiska samanhang.

18.05: Nu är det allmänhetens frågestund. Ingen ville ställa någon fråga.

18.06: Medborgarförslag om att införa ett familjerum i Östersund har beslutats. Den frågan ska utredas i projektgruppen för Centrumutveckling.

Per Söderberg (C) från revisionen pratar just nu om delårsrapporten.

18.15: En fråga från allmänheten kom trots allt in. Janne Hemingsson undrar vad kommunen har för planer för området vid Litsvägen och skidstation. Kommunalrådet AnnSofie Andersson berättar att det var en intressant mark som blev till salu där. Även en annan budgivare var med. Därför hoppade kommunen av. Kommunen vill inte vara med att driva upp priser. Kommunen berättade för fastighetsmäklaren att kommunen i framtiden kan komma att tvångsinlösa tomten eftersom den ligger strategiskt till. Det finns inga planer för den i dagsläget.

18.22: Under kommunstyrelsen informerar passar kommunalrådet Katarina Nyberg Finn (S) på att berätta om Östersund som huvudstad för mathantverk. Efter att hon har pratat om det ska delårsbokslutet tas upp.

18.30: Nu pratar kommunens tjänstemän om delårsrapporten. Bland annat har 137 synpunkter kommit in till kommunen under året. 100 av dessa är klagomål.

Bra delårsbokslut. Prognosen pekar på + 83 miljoner i överskott.

18.37: Fyra nämnder visar plus. Fyra visar minus. Det är rejält med röda siffror för vård- och omsorgsnämnden - 18,5 miljoner kronor.

18.40: Kommunala bolag går enligt budget. Det är lite osäkert vad Jämtkraft visar för resultat, men det pekat på att det är i linje med budget. Östersundsbostäders prognos pekar på plus drygt 17 miljoner kronor. Snart blir det debatt om delårsbudgeten.

18.47: Carina Zetterström (C) sitter med i vård- och omsorgsnämnden. Hon berättar att det finns en budgetgrupp i nämnden som diskuterar hur budgeten ska kunna hållas 2012. Carina tror på att konkurensutsätta kommunal verksamhet mer är en del av lösningen. Linn Berglin (S) ordförande i vård- och omsorgsnämnden förklarar varförnämnden visar minus.

18.50: Linn Berglin berättar att en del av förklaringen till underskottet beror på att kostnaderna för korttidsplatser har ökat mer än beräknat. Även behovet av hemtjänst har legat på en fortsatt hög nivå - trots att antalet platser med särskilt boende har ökat.

19.00: Nisse Sandqvist (V) tycker att minus 18,5 miljoner kronor är felräkningspengar och inte mycket att yvas över. Han tycker inte att konkurrensutsätta verksamheten är lösningen. Carina Zetterström (C) tycker däremot att det är viktigt att hålla budgeten. Snart är det dags för Arenadebatten.

19.03: Kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) är först ut att diskutera frågan. Hon förklarade varför arenan hamnade där den hamnade. Pär Löfstrand (FP) står näst på tur. FP vill ha en folkomröstning i frågan.

19.06: Pär Löfstrand (FP) tycker bland annat att Arenabygget är för dyrt. Han vill också utreda andra platser för arenan. Gunnar Hjelm (M) vill snart ge sin syn på frågan. Listan på talare växer. Carina Zetterström (C) och Kia Carlsson (FP) vill också diskutera frågan.

19.14: Pär Löfstrand säger att det kan bli dyrare med FP:s förlag att bygga lokaler för andra sporter vilket fick AnnSofie Andersson (S) att reagera. "Hörde ni vad han sa? Det kan bli dyrare. Här har det varit hård debatt om att arenan skulle kosta 260 miljoner kronor". Pär Löfstrand kontrar med att FP:s förslag också bör utredas. - det kan bli både billigare och dyrare.

19.19: Carina Zetterström (C) vill ha en arena vid skidstadion.Men hon vill framför allt att det görs en riskanalys för en arena med tanke på oron i världsekonomin. Hon yrkar på en återremiss. Kia Carlsson (FP) vill diskutera driftskostnaden. Hon tycker att driftskostnaderna är för höga. Hon ställer sig bakom Centerns förslag på återremiss. Nu har även Gerhard Carlsson (SD) och Jananders Mattsson (M) satt upp sig på talarlistan.

19.25: Sverigedemokraterna och Gerhard Carlsson tycker det är märkligt att bygga arena i ett "surhål". Han tror att kostnaderna blir högre. Jananders Mattsson (M) vill utreda Campus-alternativet ytterligare samt en arena vid skidstadion.

19.30: Kommunfullmäktige tar paus.

19.53: Karin Thomasson (MP) ordförande i kultur- och fritidsnämnden är bestört att Centern vill återremittera fråga. "Förhalningstaktik" kallar hon det.

Karin Thomasson tycker att siffrorna när det gäller driftkostnaderna blandas ihop. Enligt hennes beräkningar kommer kostnaderna bli 6,1 miljoner kronor extra per år.

20.02: Carina Zetterström (C) klarlägger att hon tycker att kommunfullmäktige ska vänta med ett beslut i arenafrågan på grund av oron i världsekonomin och att det kostar pengar att kunna ha VM i skidskytte. Karin Thomasson (MP) menar att det blir dyrare att vänta - eftersom det krävs kostnader för att "lappa och laga" Z-hallen.

20.03: Talarlistan är lång. 10 politiker vill kasta sig in i debatten om arenan.

20.11: Mats El Kott menar att kostnaderna - 260 miljoner kronor - kommer från en mejlkonversation där Peab varit inblandad. Han påstår att kostnaden 260 miljoner kom fram innan ett beslut var taget. "Är det någon som tror att kostnaden blir 260 miljoner kronor?". Karin Thomasson (MP) menar att det är osakligt.

20.17: Kommunalrådet Katarina Nyberg Finn (S) vill ta ett beslut om att bygga en arena. Hon menar att det är en viktig satsning för barn och ungdomar. Hon vill inte ha den på Campusområdet eftersom det området ska fyllas med studenter och inte idrottsutövare, menar hon.

20.29: Lennart Ledin (FP) menar att alla vill ha en arena. Han tycker däremot att det är oklart vad kommunen får för 260 miljoner kronor, eftersom en isyta plockats bort och att man även tagit bort restaurangen.

20.34: Kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) menar att debatten om höga driftskostnader - bland annat där SKL tycker att idrottsförbunden ställer för höga krav på arenorna vilket gör att det blir för höga driftskostnader inte gäller Östersund. Hon menar att Östersund ska bygga en "vardagsarena"

20.45: Mona Modin Tjulin (S) menar att det varit oro i världsekonomin länge. Hon tycker inte att det är ett argument för återremiss. Hon vill ha svar från oppositionen - "Vill ni ha en arena? Ja eller nej?"

20.47: Jananders Mattsson (M) är tveksam till en arena men inser att det behövs. Däremot tycker han att ett bygge på Stadsdel norr är det sämsta alternativet. Han berättar att han kommer rösta nej varje gång det kommer upp om att en arena ska byggas på Stadsdel Norr.

20.52: Mona Modin Tjudin (S) ihärdar och vill ha svar från Centern "Vill ni ha en arena eller inte?"

20.56: Anders Edvindsson (S) är ny i fullmäktige. Han menar att han måste respektera att politikerna i den förra fullmäktige tog beslut om att bygga på R3-området på Stadsdel Norr.

21.01: Bosse Svensson (C) förtydligar att han inte vill bygga arenan på Stadsdel Norr. Han tycker också att den är för dyr. Men han vill att det byggs en arena men att det slarvats i förarbetena. Han menar vidare att det världsekonomiska läget är värt att fundera vidare på. Bosse Svensson menar att en arena vid skidstadion är värt att räkna på.

21.06: Det hettar till i debatten. Karin Thomasson (MP) undrar varför inte Centern inte har velat en återremiss tidigare. "För att det är berättigat nu", svarar Bosse Svensson (C) och hänvisar till det världsekonomiska läget.

21.15: AnnSofie Andersson (S) menar att frågan om att ha en arena vid skidstation redan har utretts. Hon vill inte ha en återremiss.

21.43: Nu är sista talaren på talarlistan uppe - Henrik Kvist (S). Han menar att det alltid finns kriser att ta hänsyn och tycker inte att det är ett argument för en återremiss.

21.50: Det blev en oväntad vändning i frågan om arenan. Det blev tillslut en återremiss om arenan. Det beror på att Centern ändrat sig och vill ha en återremiss. Nytt beslut om arenan tas på nästa fullmäktige den 8 december.